Årsresumé 2008

Tänkte så här sista dagen på 2008 ta och sammanfatta året som gått.


Början av året vigdes till att sy min första ulljacka, en storfavorit som fortfarande används flitigt kalla dagar.

I januari syddes även denna kreation. En knallrosa klänning som även fått pryda min header under året. Även den en storfavorit som skiljer sig från allt det jag tidigare och senare gjort. Den har använts en gång men den kommer troligtvis inte fram ur garderoben fler gånger. Jag blir glad varje gång jag ser den!

2008 var också året som jag började rita mer och mer och hittade min egen stil. För första gången kan jag nu bli nöjd med en teckning som jag gör.


Under februarimånad hände det inte mycket på bloggen. Ett påbörjat projekt av en prickig klänning och en close up på mina bröst. Allt för att få mer besökare.....


Mars var småpysslets månad. Ett halsband, en filttoffla, ett påskägg och en rosett pysslades ihop. Det stora projektet var den prickiga klänningen som blev klar och invigd.

Årets värsta händelse kom i mars, min katt kissade på min ulljacka. Men efter mycket trixande och fixande är den nu luktfri


April blev "kjol med hög midja"-månaden. Två stycken kjolar snickrades ihop, en grå och en blommig.

Jag fortsatte också mitt pysslande med att pryda ett par skor med två röda små rosetter och att tapetsera om i lägenheten.


Under större delen av maj var min dator trasig och väldigt få inlägg publicerade. Tapetseringen blev klar och min längtan efter sommaren gjorde att jag massproducerade blommor. 


I juni månad publicerades endast fyra inlägg och jag antar att sommarvärmen lockade istället för att sitta inne och sy. Det som gjordes denna månad var att fålla ett par shorts och planera att jag skulle sy om en kavaj till mamma.


Under juli sydde jag äntligen klart mammas kavaj och fick ett riktigt uppsving på syfronten. I slutet av juli började jag massproducera kläder. Först ut blev jeansklänning som gav mig ett stort leende på läpparna när en bilist stannade när jag var ute och gick, vevade ner rutan och sa att jag hade en fin klänning. Sen körde hon vidare.

I juli gjorde jag även om designen på bloggen. Jag gjorde om i menyerna och tog bort med den tråkiga färgen. Jag blev verkligen stolt över mig själv då jag kunde läsa och skriva koder. Men jag fick även mycket hjälp av snälla Lovisa. TACK!

Jag blev utmanad av Mia och blev för första gången lite privat i bloggen. Något jag har försökt att undvika då min blogg ska handla om sömnad och inte om mig. De två linnena som syns gjorde jag föresten för hela 10år sedan! Så gammal jag har blivit...


Massproduktionen av kläder fortsatte i augusti och denna månad sydde jag hela fem plagg. En knallrosa kjol och en svart kjol, den svarta blev konstigt nog mycket mer använd... Jag färdigställde en blommig klänning som direkt åkte upp på vinden.

Sen blev det dags för mig att åka ner i volangträsket. De sex nästkommande plaggen jag sydde hade volangtema. Först ut kom min french-maid kjol som är en av mina absoluta favoritkjolar. Sen sydde jag en annan favorit, min volangklänning. Den ska jag faktiskt ha på mig ikväll, dagen till ära!


I september sydde jag min konstigaste kreation, dinosauriekjolen. En enorm bakdel får man i den kjolen, men jag gillar den, den är cool. Men det tog länge för mig att inse det.

En zebraklänning blev till denna månad också, med volanger såklart. Den ligger fortfarande oanvänd i garderoben och kommer nog att ligga kvar ett tag till. 

Jag tog också tag i ett gammalt projekt, en kort kavaj färdigställdes efter 1 1/2 års väntan. Ett av mina mest välanvända plagg någonsin.


Månaden började med ett DoReDo-projekt, en gammal jeanskappa skulle bli pånyttfödd. Många var skeptiska men slutresultatet blev tillslut bra, eller mycket bättre än innan skulle man kunna säga.

Denna månad sydde jag även en volangkjol som aldrig blev någon riktig höjdare. Den har använts en gång och det får nog vara tillräckligt.

Ett av det största projektet detta året var min gråa vinterjacka som blev färdig efter en rafflande omröstning om vilken knäppning den skulle få. Jackan använd flitigt, men bara de dagar det inte är så kallt, för den fick ett ganska tunt foder.

Min efterlängtade tyllkjol blev klar denna månad och som jag har längtat. Men nu när jag har en tyllkjol så vet jag inte vad jag ska ha den till. Den ligger fortfarande oanvänd i garderoben.Under november månad tog jag en sypaus och sydde ingenting på exakt en månad. Jag fick helt enkelt slut på lust, och då går det verkligen inte att vara kreativ.

När jag tog tag i nål och tråd igen så var det första jag sydde ett linne, eller var det egentligen en kjol


December blev julklapparnas månad. Hundkläder, mössor och en vante. Inte nog med att det bara blev en vante, det blev bara en toffla också. Att göra två likadana saker har jag aldrig varit mycket för.

Under denna månad quiltade jag för första gången ett litet täcke. Detta var något jag tyckte var väldigt roligt så det blir nog något större quiltprojekt nästa år.


Nu är denna årsresumé slut och jag ser fram emot massa nya projekt nästa år. Sammanfattningsvis sydde jag 20 stycken klädesplagg under 2008, både kanoner och kalkoner. Vilken blev din favorit?

Gott nytt år /Josefin

Hur man syr en gylf

Tänkte försöka mig på att beskriva hur man syr en gylf, en sån klassisk som t.ex finns i ett par vanliga jeans. Det är inte så svårt som det ser ut.

Mitt första tips är att verkligen studera hur gylfen ser ut i ett par färdiga byxor. Kolla hur sömmarna går och hur blixtlåset och tygstyckerna ligger i förhållande till varandra. Sen ska jag försöka förklara vilken ordning som man kan göra allting i.


Det som behövs är två tygstycken som gylfen ska sitta emellan, ett blixtlås och två stycken infodringar som är lika långa som blixtlåset och 5cm breda. (infodringarna kan vara dubbelvikta och sicksackade ihop)

Sy fast den ena infodringen räta mot räta i ett av tygstyckena där gylfen ska sitta, pressa (stryk med strykjärn)  isär sömnsmånen. Vik sedan in infodringen mot avigsidan av tygstycket och pressa igen.

Sy nu ihop tygstyckena räta mot räta upp till där blixtlåset ska sluta, se röd markering ovan.


Nu ska du börja sy fast blixtlåset. Börja med tygstycket som inte har någon infodring.

1. Lägg blixtlåset räta mot räta med tygstycket och sy fast med raksöm.
2. Lägg infodringen över blixtlåset och sy fast den lösa infodringen i samma söm som som innan.
Moment 1 och 2 kan göras samtidigt om man klarar av det.
3. Vänd fram blixtlåset och infodring, sticka (en synlig raksöm) fast sömnsmånen. Se röd markering ovan.


Nu ska du sy fast blixtlåset i det andra tygstycket. Dra igen blixtlåset, lägg det andra tygstycket över och nåla fast blixtlåset. Var noga så att blixtlåset hamnar rakt. Sy en stickning rakt ner genom tygstycke och blixtlås och snedda av strax innan blixtlåsets slut. Se röd markering nedan.

VIKTIGT! Kom ihåg att vika undan den nedersta infodringen (den du sydde fast i moment 2 ovan) så att du inte syr igen hela gylfen.(ej gjort på bilden nedan)


Sy eventuellt två förstärkningssömmar med tät smal sicksack igenom alla tyglager. Se blå markering.


Gylfen är färdig! Sy nu fast en linning och avsluta med en knapp. Thadha!!!

Det här är hur jag gör när jag syr en gylf. Det finns säkert hundra olika varianter och ingen är säkert bättre än den andra.
Lycka till med sömnaden och fråga gärna om du undrar över något.

På gång; kjolen

Har sytt klart själva kjoldelen ikväll. Väldigt nöjd med konstruktionen faktiskt, gick klockrent. Jag beräknade hur delarna skulle se ut på papper och sedan klippte jag direkt i tyget utan att rita ut mönster, enklaste och snabbaste sättet för mig.

Mindre nöjd är jag med tyget, blir snurrig av att titta på det. Och som man kan se på bilden är det svårt att urskilja detaljerna. Det är i alla fall fyra lagda veck och gylf framtill.

Sen blev kjolen aningen för kort. Får fixa till genom att sy på extra tyg i fållen. Det brukar inte vara något större problem, förutom att jag har slut på tyg förståss....

Framstycket

Hundkläder

Jag hann med att sy ännu en julklapp i år. Till min systers nya chihuahua som är 10 veckor gammal. Det blev en rosa fleecejacka och en reflexväst. Lite förstora just nu, men hunden växer säkert i dem så småningom.

Träffade min syster först idag för att byta julklappar och hon blev överlycklig!


Fleecejacka med huva, fusköron, broderat namn och tryckknappar


Reflexväst


På gång; linning till kjolen

Hann inte sy klart pepitakjolen innan julafton som jag hade velat.  Men nu har jag i alla fall kommit igång lite smått med kjolen. Igår sydde jag klart linningen.


Linningen i 14 delar


Linningen i två delar. Lägges ihop avig mot avig och sys ihop i överkant och kortsidor.


En färdig linning! Ja, förutom knäppningen då...

Stickade vantar

Julklapp nr två som tillverkades detta år blev en vante, precis som den jag stickade förra julen. Men denna gång stickade jag inte efter diagram utan det blev ränder istället. Aningen lättare och mycket bättre.

Min sambo fick dem, men tyvärr hann jag bara göra en, så nästa vante kanske han får i julklapp nästa år.Virkade tofflor

Virkade ikväll en toffla som till en början blev helt totalt misslyckad. Jag utgick inte från något mönster utan körde bara på lite och det var väl där det gick på tok. Den blev alldeles för stor och jag kände att allt hopp var ute.

Tillslut kom jag faktiskt på att jag virkade i ett ullgarn och tänkte att jag kunde filta ihop den. Jag stod i diskhon och gnuggade med varmt vatten och såpa och försökte så gott det gick att forma om toffeln...
...och den blev alldeles, alldeles underbar!

När toffeln torkat virkade jag en röd kant runt öppningen och avslutade med en spets av luftmaskbågar vilket blev pricken över iet!


En toffla som är lite (mycket) förstor och gles och oformad


Hopfiltad toffla med hjälp utav varmt vatten och såpa och mycket gnuggande.


Nu sitter den som en smäck!

Det värsta när man gör något till sina händer och fötter är att man måste göra två stycken...och helst lika dana.
Jag har ingen aning om hur mycket jag virkade och hor mycket jag filtade ihop den. Så det blir nog bara ett exemplar av denna toffla.

Får hoppas att jag bara fryser en fot åt gången.

På gång; Pepitakjol

Har ikväll skissat på en kjol som ska sys i ett pepitatyg, en tight modell med hög midja.

Jag hoppas att den kan bli klar innan jul, men jag ska hinna sy lite julklappar också.


Pepitamönstrat tyg till kjolen


Skiss på hur kjolen kan tänkas att bli. Istället för slits bak blir det rynk.

Mössor

Har börjat sy lite julklappar och först ut blev det två mohikanmössor till två små grabbar. Superfräna tycker jag, det tycker nog pojkarna också, undrar bara vad mamman säger....


Mössor i fleece och något hårigt blågulgrönt tyg. Broderade namn (med maskin) mitt fram.

Quiltat lapptäcke

Knåpade ihop mitt allra första lapptäcke ikväll. Det blev 62x85cm, inte så stort men jag kan i alla fall värma benen.


RSS 2.0