Hur man syr en rynksöm

När jag designar kläder har jag en lite förkärlek till rynkor och använder det ofta i t.ex. puffärmar, volanger och skärningar. Men rynkor används inte bara för att det är snyggt utan det har en funktion också, det håller in vidden i plagget. 

Jag tycker att det är en smaksak hur långt tyget ska vara i motsvarighet till hur lång det ska bli färdigrynkat, det beror helt enkelt på hur mycket rynkor man vill ha och hur mycket vidd det är man ska hålla in. Men ska man sy t.ex. en kjol kan man ha ungefär dubbelt så långt som linningen. 

Det brukar rekommenderas att man syr två rynksömmar med ungefär en halv cm mellanrum men jag brukar alltid bara sy en. Jag tycker inte att man strängt behöver följa rekomendationer utan kan göra det som passar bäst för tillfället. 

Här kommer en enkel beskrivning på hur man syr en rynksöm.


Ställ in din maskin på att sy raksöm och öka stygnlängden till max.


Sy raksömen en pressarfotsbredd från kanten.


Så här ser sömmen ut när den är klar.


Dra i undertråden, då rynkas tyget.


När du har tillräckligt med rynkor knyter man ihop trådarna.


Så här kan det se ut när det är klart!

Nytt projekt på gång

Vad roligt att det är så många som röstat i mitt förra inlägg och dessutom skrivit en kommentar om vem ni är. Jag kommer att ha omröstningen öppen ett litet tag till och sedan stänga och utvärdera den. Har du missat att rösta så kan du klicka HÄR för att komma dit.

Självklart har jag ett syprojekt på gång nu också. Ett, eller rättare sagt två tyg har jag kvar sedan shoppingen tidigare i sommras och de är ju mitt hemliga projekt som dessa ska gå till. Tyvärr har alla nära och kära redan listat ut vad det är jag ska göra så det är ingen hemlighet längre. Så nu kan jag lika gärna outa det här i bloggen.

Min bror gifter sig nästa helg och jag hade tänkt sy en klänning som jag kan ha på mig på bröllopet.

Klänningen har jag tänkt sy av det ljus- och mörkblåa tyget men jag har blivit lite osäker nu på om jag gillar det eller inte. Jag tycker nästan att det blir för mycket bal-känsla över det hela. Eventuellt far jag iväg i början på nästa vecka och köper ett annat tyg om jag hittar något jag gillar. Modell och mönster och så är ju klart så att sy själva klänningen går nog fort.

Bilder på klänningen kommer jag dock inte lägga upp innan helgen, så lite överraskning får det bli.  
 

Undersökning

Mitt läsarantal har ökat under 2009 och det skulle vara roligt att veta vilka det är som läser min blogg. Kommentera gärna vem du är och hur du hittat hit, eller skriv ett mail till

josefindesign@gmail.com

Sen tänkte jag också höra vad det är ni läsare egentligen vill att jag ska skriva om. Rösta nedan på det alternativ som du gillar mest. Det går att rösta på flera alternativ och att fylla i om det är något övrigt som man gillar. Tack för hjälpen! /Josefin

Moncler jacket

Nu är jackan färdig och invigd! Raglanärmarna blev riktigt bra tillslut, ska bara tänka på att göra ärmhålet lite större till nästa gång gör syr raglan.

Det som jag är mest nöjd med över jackan är slipsdetaljen. Den blev bara för cool och det är lite min stil också. 

Den här jackan kommer verkligen att användas flitigt resten av sommaren! 


På gång; toile och mönsterkonstruktion

Har börjat komma igång med mitt Moncler jacket-projekt nu och sytt upp ett provplagg, eller en toile som det heter på lite finare språk. Det är mest raglanärmarna som jag jobbar med eftersom jag inte har konstruerat det innan.

Jag använder mig av boken "Mönsterkonstruktion för damkläder" av Inger Öberg och Hervor Ersman. Boken ger alternativ på hur man konstruerar två olika sorters raglanärmar, den ena har en söm från mitt på axeln och ner till ärmslutet och den andra har en inprovning mitt på axeln. Jag vill inte ha något av dera så därför hittade jag på något helt eget där det bara finns en söm mitt under ärmen.

För att vara säker på att min konstruktion lyckades sydde jag upp toilen nedan. Den vänstra ärmen har en inprovning mitt på axeln precis som boken rekomenderar och den högra har bara en söm mitt under ärmen. Den med inprovning blev aningen mer formade över axeln men inte så mycket bättre, så jag tyckte att min konstruktion blev godkänd och kör därför på den. (ärmlängden stämmer inte, struntade i att mäta ut det på toilen så därför ser den lite konstig ut.)


Min toile, inte så snygg va?

På gång; Moncler jacket

Mitt svarta gabardintyg har nu legat till sig ett tag här hemma och är nu redo för att sättas saxen i. Det ska bli en kort A-linjeformad sommarjacka med 3/4 ärmar och en detalj framtill som ska påminna om en slips. Inspirationen kommer från Monclers spring/summer collektion 2009 som har en röd och en rosa regnjacka som jag föll pladask för.

Jag har inte börjat med mönsterkonstruktionen än. Jag hade tänkt att jackan, precis som på bilden, skulle ha raglanärmar. Det är något som jag aldrig har konstruerat förrut så det ska bli en utmaning. Alla tips mottages! 

HÄR kan du se Monclers fantastiska jackor ur spring/summer 09. Scrolla ner till jacka nummer åtta så ser du den jacka som jag hämtat min inspiration från.

Baddräkt

Baddräkten är nu färdig och jag blev rätt så nöjd med den. Bra passform men vissa sömmar blev lite bubblig, dock syns inte det när den sitter på för då är den lite utspänd. Det var rätt så roligt att sy en baddräkt, det gick fort och så fick jag använda lite nya tekniker som jag inte använt förrut. Det som jag inte rekomenderar är att sy fel och sprätta i baddräktstyg, det var inte det enklaste och var väldigt pilligt.

Det som var det klurigaste med hela detta projekt var hur jag skulle presentera den färdiga baddräkten. Jag drömmer ju inte direkt om en bikinimodellkarriär och att bara lägga baddräkten på golvet såg inte så roligt ut heller. Efter lite klurande bestämde jag mig för att fota mig själv med baddräkten på, sudda ut själva kroppen och måla dit en kropp i photoshop. Och så här blev resultatet:
OBS! Målad kropp


OBS! Målad kropp

Till StockholmJag åker till Stockholm fredag-söndag
Tipsa gärna mig om de bästa textilaffärerna i närheten

På gång; en baddräkt!

Nu har jag börjat på ett projekt som jag är helt novis på. Jag håller på att sy en baddräkt, eller något slags mellanting mellan baddräkt och bikini. Köpte ett baddräktstyg tidigare i sommar och har dragit mig ett tag inför att börja med den. Men nu har jag tagit tag i mig själv och konstruerat ett mönster så nu är det bara att börja sy. Det ska bli riktigt spännande. 

En stor inspiration till detta projekt är Sandra som driver märket Ckrets. Sandra har specialiserat sig på att sy badkläder och underkläder, vilket för mig känns ganska ovanligt men också rätt häftigt. Det är nämligen inget jag har tänkt på att man kan sy. 

Så med denna inspiration och en dröm om att det någon gång ska sluta regna så ska jag börja på min första baddräkt!
Tygerna som jag köpte i juni. Guldklänningen och Silverlimeklänningen är färdiga. Baddräkten är på gång och jackan har jag skisser på. Sen har jag ett hemligt projekt också som jag inte avslöjar nu!


Silverlimeklänning

Nu är klänningen färdig och än en gång blev jag jättenöjd. Det blev en riktigt somrig klänning som är lätt och skön att ha på sig.

Klänningen har ett figursytt liv med smock bak. Framtill har jag sytt på en veckad dekoration med knappar, vet dock inte riktigt vad det brukar kallas. Sen har klänningen ett rakt midjeband och en lite vippig kjoldel.

Kostnaden för klänningen blev ca 30kr.
Veckad dekoration med knappar

På gång; Klänningsliv

Har börjat på min klänning och själva livet är nu färdigt. Jag anväder samma mönster som jag använt till flera andra klänningar, då vet jag att det sitter bra.

Det var inte en så stor stuvbit jag fick tag på så jag är lite nervös över hur tyget ska räcka, eventuellt blir kläningen ganska kort. För att spara in på lite tyg fodrade jag den med ett annat tyg i livet. Ett prickigt tyg som jag hade några småbitar av, men det kommer inte att synas när jag har klännningen på mig.

Baktill på livet har jag sytt smock. På så sätt behöver jag inte ha någon dragkedja för att komma i klänningen. Vill du sy smock så finns det en beskrivning HÄR

Nu ska jag börja med en "veckad dekoration" som ska vara mitt fram på livdelen. Har inte gjort något sånt tidigare så det ska bli roligt att prova på något nytt.


Liv fram


Liv bak


Närbild på smocken

På gång; klänning i vitt, grönt och silver

Har varit borta och fjällvandrat i veckan, så därför har det inte blivit mycket sytt. Men nu är jag hemkommen och ska ta tag i tygerna som jag köpte för några veckor sen. Som jag har längtat!

Ett av de tyger jag köpte då var en stuvbit av ett bomullstyg med vit grund och gröna och sillverfärgade ringar. Blev kär i tyget på en gång där det låg i botten på en stuvlåda och jag såg direkt en klänning framför mig.  


Tyget


Klänningen

RSS 2.0