På gång; korsettmönster

I mitt förra inlägg skrev jag om att jag skulle försöka mig på att konstruera ett eget korsettmönster. Jag fick tips av både Emma och Cattis att använda boken "Mönsterkonstruktion för damkläder" av Öberg/Ersman. I den boken finns nämligen en beskrivning på hur man konstruerar ett korsettmönster. Jättebra tips, men jag har redan provat på det mönstret, bland annat när jag sydde Zebraklänningen, Jeansklänningen, Prickiga klänningen och Volangklänningen

Jag ville prova på något nytt och eftersom jag gillar utmaningar så började jag från scratch och mätte på mig själv och donade och ritade mönsterdelar på fri hand. Jag sydde en prototyp av lakansväv och jag är förvånad över mig själv för det blev faktiskt jättebra. Visst behövde jag lite provningar för att finjustera men nu sitter den som en smäck.

Nu ska jag bara hitta något tyg att sy utav, fjädrar, öljetter och hyskor/hakar.


Ritar ut mönsterdelar på papper.


Klipper ut mönsterdelarna i tyg. Totalt 10st delar.


Den färdiga prototypen som sitter perfekt! (Dock efter 2 provningar...)

Ny bok

Beställde hem en bok här i veckan, "The Basics of corset building"  av Linda Sparks. (256kr på Adlibris). Nu har jag hunnit skumma igenom den lite grann och den handlar om hur man syr en korsett. Det tipsar bl.a. om vilka tyger man bör använda, hur man ska göra med fjädrarna, vilka olika korsettmodeller man kan göra och självklart, hur man ska sy ihop den.

 + Jag tycker att det var bra och tydliga instruktioner, dock på engelska, men det finns förklaringar på fackord längst bak i boken som hjälpte mycket. 

 - Minuset med boken är att det inte står någonting om mönsterkonstruktionen till korsetterna, och det var nog mest det som jag var intresserad av egentligen. Författaren ger endast tips om varifrån man kan köpa bra korsettmönster.


I besvikelse över att det inte fanns någon mönsterkonstruktion i boken började jag konstruera ett själv. Får se hur det går med det, eller om jag tvingas beställa mönster också...

Lite uppslag från boken:

Här visas hur man syr ihop delarna och vad det är man ska tänka på.


Här visas lite olika provningar och hur man ska ändra korsetten så att den ska passa.

Vit zebrakjol

Det har blivit många enkla kjolar nu på slutet, och här kommer ännu en. Hade lite tyg över från zebraklänningen och lite vitt bomullstyg som låg här hemma och skräpade så det blev en snabbsydd kjol. Istället för min vanliga dolda dragkedja så körde jag med knappar mitt fram, det blev nog snäppet bättre tycker jag.

Enkel, men den här gillar jag!


Zebrarandig rak midja, vit puffig kjol med svarta knappar mitt fram och en zebrarandig rosett i nederkant. Helt enkelt underbar!!!

Grön kjol

Har sytt en grön kjol att ha som prototyp på skolan jag jobbar på. Det är många som frågar efter en sådan modell och då är det bra att kunna visa upp något.  

Vill du sy den här kjolen så finns den beskriven HÄR
Jag övergav den dolda dragkedjan som jag annars har så kär. Istället blev det en slags enkel variant på en gylf. Vi har inga dolda dragkedjor på skolan.

Kjolen Ivar

Kjolen Ivar är färdig, och visst blev det en kopia på Frenche maid-kjolen som en anonym kommentator skrev igår. Eftersom Frenceh maid-kjolen är en av mina absoluta favoriter gjorde jag en likadan fast denna gång i ett färglatt tyg så att det inte skulle bli så mycket "frenche maid". Nu blev det en mer "gå ut i trädgården och sätta lite frö"-kind of dress. Så kanske Ivar är ett passande namn ändå??

Jag gillar i alla fall tyget eftersom man blir så otroligt glad när man ser det. Men man måste då vara riktigt modig den dag man ska visa sig ute med denna skapelse.

Kostnad för kjolen
Tyg:                75kr
Dragkedja:      40kr
Totalt:              115kr


Kjolen har hängslen med volanger, ficka i sidsöm och dold dragkedja baktill.

På gång; Ivars kjol

Jag tycker att det är så roligt att detta tyget heter Ivar, för det är inget Ivar över det. Och kjolen som jag syr utav tyget blir så puttignuttig att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Men Ivars kjol, det är vad det är...

Har kommit ganska långt i alla fall, har sytt ihop alla delar, fållat och sytt dit fickor. Men jag hade ingen dragkedja hemma så den kunde inte färdigställas. Ska ta mig en tur på stan idag och köpa en.


t.h. Hängslena till kjolen, självklart med lite volanger på för att puttignuttiga det ytterligare.
t.v. Hängslena innan de vändsyddes.


Kjolens framsida, med fickor i sidsöm

På gång; kjolen Ivar

Började idag äntligen klippa i tyget Ivar och nu är alla bitar utklippta och overlockade. Så nu kan det roliga börja, att sy ihop allt alltså! 

Hittade ju tyvärr inget tyg i Stockholm, eller rättare sagt, jag hittade ingen tygaffär. Det hanns inte med så mycket shoppning överhuvudtaget. Så jag får nöja mig med Ivar så länge... 


Av det här ska det alltså bli en kjol.

Jag reser till storstan

Imorgon är jag ledig från jobbet och reser till Stockholm! Självklart är siktet inställt på att hitta lite roliga tyger som jag kan återvända hem med. Hoppas nu bara att det finns någon tygaffär i huvudstaden...


I brist på annat tyg så införskaffade jag mig tyget Ivar från Åhlens. Av detta är det tänkt att det ska bli en kjol, men jag får fortsätta med det efter helgen.


RSS 2.0