Lappar och åter lappar

Övergav mitt klänningsliv och började sy på ett lapptäcke istället. Mycket skärande och raksöm har det blivit men det blir så himla fint. Längtar tills jag kan krypa ner i soffan och dra min nygjorda filt över mig!


Här håller jag på att skära till bitar till lapptäcket.


90st ihoplappade lappar, 70st mörkblå och 70st ljusblå lappar har det blivit än så länge.


Här har jag lagt ut bitarna på golvet för att se efter hur mönstret kommer bli.

På gång; klänning eller raksöm

Började sy på en klänning förra veckan och har väl kommit en bit. Är färdig med livet och ska konstruera kjoldelen och sy i en dragkedja. Men så fick jag ett himla sug av att sy raksöm, att bara tuta, köra och ösa på. Så nu slängde jag in några lapptäckstyger i tvättmaskinen och sitter och väntar på att de ska bli rena och torra så att jag kan sätta igång. Alla tankar är färdiga uppe i skallen så jag kan bara börja skära i tyget och sy.

Ja, nu vet jag ju att lapptäcken inte bara är att ösa och köra på så vi får väl se hur länge den här "lusten" jag fick varar. Så här ser klänningslivet ut i alla fall.


Stickat

Har suttit och stickat nu ett par dagar...


Ja, inte tröjan då...


Utan ett par strumpor.


Det är faktiskt första gången jag stickar ett par strumpor. Några gånger har jag gett mig på det, men det har alltid bara blivit en strumpa. Men nu tänkte jag att jag faktiskt skulle göra två och den andra strumpan var inte så jobbig att göra som jag hade föreställt mig.

Jag har aldrig varit något fan av att göra två likadana saker. Jag vill hitta på nytt nytt nytt, men den andra strumpan blir ju ett plagiat av den första. Men nu har jag två likadana i allafall.

Det tråkiga var bara att första kvällen jag skulle ha dem på mig fastnade jag i en skruvskalle som stod upp ur en golvlist och slet upp ett stort håll i socken... Så det första jag fick göra med mina nya fina strumpor var att laga dem, men nu är allt bra igen.

Sci-fi klänning

Här kommer bilderna på den färdiga klänningen. Klänningen är gjord i tryckt bomullstyg, har en öppningsbar dragkedja mitt fram och fodrade holkärmar. Holkärmarna är nog det som jag blev mest nöjd med. De gav klänningen lite karaktär, den var lite tråkig innan. Sen är jag även nöjd med att jag valde att ha en dragkedja istället för knappar. 

Men jag ska vara glad över att det blev en klänning över huvud taget. När jag märkte att det var så lite tyg som det var, och det jag hade var klippt snett och vint så trodde jag inte att klänningen skulle gå över rumpan ens. När jag skulle klippa ut tyget till ärmarna hade jag så lite kvar att jag faktiskt fick skarva ihop två delar för att de skulle räcka. Men det blev bra ändå. 

Klänningen kallar jag i alla fall för sci-fi klänningen för jag känner mig som en figur ur Star Wars när jag har den på mig. 
På gång; en klänning blir till

Har sytt på en klänning de senaste dagarna och blev färdig idag. Tyvärr har jag inte kameran tillgänglig just nu så det bjuds bara på lite skisser på klänningen så länge.

Köpte ju lite tyger i sommras och det enda som blivit använt av dessa var baddräktstyget, trikåtyget till haremsbyxorna och det ljusblåa tyget till älgkompisen. Nu hittade jag det brunrandiga bomullstyget i gömmorna och tänkte att det kunde blli en klänning så jag satte mig och skissade på olika idéer jag hade.

Dessa är två av de skisser jag gjorde:


Första idén var att göra en klänning med knäppning mitt fram i livet (bild t.v.), korta ärmar och en tight kjoldel med svallande volanger i olika lager baktill. Jo men tjena, när jag började mäta och tänka på tyget och tygåtgången märkte jag ju att jag knappt hade tyg så det räckte till en enkel rak klänning. Dags att tänka om.

Började skissa på en enklare klänning som skulle ha knäppkant mitt fram hela vägen från hals till knä och blev rätt så nöjd med det. Började lägga ut livdelarna i tyget  och tänkte shit, jag kanske måste mönsterpassa ränderna i tyget lite också. Så efter mycket pusslande fick äntligen ut livdelarna och kjoldelarna, men då var det bara småslamsor kvar av tyget, det skulla knappt räcka till ärmar. Hmmm, tänka om igen, vad kräver lite tyg? Holkärmar fick det bli, det har jag  ju inte gjort förrut heller. 

När jag sytt ihop livdelarna och kjoldelarna började jag tänka på hur jag skulle få till knäppkanten, stora fina mörka knappar ville jag ha. Men när jag började tänka på det mer såg jag framför mig hur tråkig den här klänningen skulle bli med vanliga knappar. Letade i min recykle-låda och hittade ett svart långt öppningsbart blixtlås och tänkte att det kunde bli snyggt. Skissade ner idéerna igen och nu blev skissen till höger till. Och nu när klänningen är helt färdig så är den rätt så lik.

Ja, så här kan det gå till ibland när jag syr, man börjar med en idé men slutresultatet blir något helt annat. Men oftast blir det bra i alla fall.

Älgkompis

Gjorde en mjukdjursälg idag till en väns nyfödda lilla pojke. Mönstret kommer från Stoff och stil som är ganska jobbigt att göra då det är många delar att klippa ut och lite småpilligt att sy ihop. Men det är verkligen värt det då slutresultatet blir så himla bra. Älgen är dock nästan dubblet så stor som en bebis så det är kanske ingen vidare leksak...

   

Stickade tofflor

En vän till mig fick en liten pojke strax innan nyårshelgen så jag passade på att prova ett stickmönster på ett par bebistofflor som jag haft liggandes ett tag. Väldigt lättstickade var de med bara rätstickning och på två stickor.

Tofflorna blir min födelsepresent till honom, får se om det blir något mer också, lutar åt det. Det gick ju så fort att sticka dessa godingar.

   

RSS 2.0