Partyklänning

Som jag nämnde i förra inlägget så vann jag ju alltså en outfittävling på en fest jag var bjuden på i lördags. Min superläckra knalligt rosa klänning har jag sytt själv. Det gula halsbandet har jag även gjort själv av pärlor.

Jag trodde inte att jag skulle våga använda klänningen men det visade sig att jag trivdes väldigt bra i den, den gjorde mig alldeles sprallig dessutom!!!!

Nämnas bör också att jag gick ut på krogen senare i just denna outfit... Fick ganska många roliga kommentarer!!!På gång; partyklädsel

Fick ett fint inbjudningskort här i veckan. Många andra bloggare har ju också skyltat med att det fått en inbjudan. Dock var inte min inbjudan till ELLE-galan utan till en fest här i stan, en fest med temat FÄRG.

Det var krav att man skulle ha en rosa tröja/linne/klänning. Sen skulle grönt, gult och orange även ingå men det var valfritt var och hur. Svart fick endast förekomma på skor och smink. Eftersom jag överhuvudtaget inte äger något rosa och de övriga färgerna är inte så flitigt förekommande i min garderob så bestämde jag mig såklart för att sy en outfit.

Så igår då festen var skulle alla rösta på den de tyckte hade den bästa klädseln, och vet ni vad? JAG VANN!!!!

Bilder på min störtsköna outfit kommer imorgon!!


Ulljacka

Här kommer lite info om jackan

Kostnad:
yttertyg i ylle: 180kr (1.5m)
fodertyg: 120kr (1.5m)
dragkedja: 66kr (80cm)

Summa: 366kr.

Egentligen lite dyr för att vara hemmasydd. Men klart billigare än en jacka som man kan köpa i affär.

Tidsåtgång:
Projektet startade den 4/1 och var färdig den 24/1.

Av dessa dagar var det tio dagar som jag höll på med jackan, ungefär 20-25 timmar totalt att designa, konstruera mönster och att sy.


premiärvisning för jackan!!!

Blev en snabb fotostund ute i mörkret och därför blev bilderna inte så lyckade. Men jackan är dessto finare och jag är toknöjd. Varm och go är den också!!

image96

image97

image98

image100

image101

Mer bilder kommer imorgon, förhoppningsvis i dagsljus, och lite mer info om jackan.

Jackan är klar!!!

I förmiddags satt jag och gjorde klart det sista på jackan och ikväll kommer de första bilderna på den att publiceras.

Ville egentligen ha passpoalfickor i jackan men blev i gårkväll lite tveksam till det. I morse provsydde jag en ficka i samma ulltyg som jackan är gjord i och kunde konstatera att tyget är alldeles för tjockt för att göra den sortens ficka. Så det blev ett enkelt beslut, inga fickor.


På gång; linningen till jackan

Suttit och sprättat och sytt om linningen. Det blev inte så mycket som jag först trodde. Linningen är delad i tre delar och jag behövde bara sprätta lös en del, klippa ut en ny del som var 4.5cm längre och sedan sy fast den igen. Hade glömt att räkna med att ena sidan överlappar det andra vid dragkedjan och det var därför linningen var för liten. Allt som allt kanske 30minuters arbete så det var inte så farligt.

Men, i alla fall, det som är gjort är att jag har konstruerat en linning som är kortare än vidden på jackavslutningen. Därför har jag först rynkat nederkanten på jackan för att den ska få samma vidd som linningen. Resultatet av detta är att jackan blir lite "pluffsigare".

Börjar bli lite tveksam till fickorna också... Hmmm, vet inte om jag vill ha fickor längre.... Får sova på saken.

På gång; Size zero

Började med linningen till jackan idag. Men allt gick fel. Trodde tydligen att jag var en size zero och gjorde linningen alldeles för tight. Så nu är det sprättaren som gäller och kanske lite mer nogrannare mätningar.


Fakta: Size zero
(källa: Wikipedia)

bystvidd:        80cm 
midjevidd:      59cm       
höftvidd:         82cm

Storleken motsvarar ungefär 32 eller XXS

Size zero är en omöjlighet att ha för en frisk kvinna som är längre än 140cm.
SÅ JAG HOPPAS ATT SIFFRORNA INTE STÄMMER IN PÅ DIG!!!!


På gång; ärmslut

Idag har jag jobbat med ärmsluten. 

Jag rynkade först ärmsluten på både yttertyget och fodret. Sedan sydde jag en så kallad ärmlinning, en remsa som sys ihop till en ring, som jag sydde fast nertill på den rynkade ärmen. Eftersom det är mycket rynkor och då ulltyget och fodret är tjockt så var det svårt att sy med maskin så jag har sytt en del för hand. Men jag blev nöjd tillslut och jag är glad att jag valde att ha dessa ärmar istället för en vanlig rak modell.    

image94

image95

På gång; jackan

YES!!! Jackan kommer att bli bra!!!

Alla som någon gång har sytt ett klädesplagg känner nog igen känslan. I början av ett projekt är man lite orolig: -Kommer det att bli bra?? -Kommer det passa?? Det är omöjligt att tidigt svara på dessa frågor då man inte kan prova plagget ordentligt. Men tillslut kommer man till den punkten då man ser passformen och inser att plagget blir bra eller mindre bra. 

Nu har jag äntligen passerat denna kritiska punkt i mitt jackprojekt och jag är toknöjd. Passformen är bra, kragen är bra, dragkedjan är bra.

Jag har sytt ihop fodret i yttertyget, dragkedjan är på plats och flärpen som ska täcka dragkedjan är även den fixad. Den var väldigt pilligt att få till men nu är det bra. Det som fattas nu är knappar som ska hålla in flärpen som täcker dragkedjan i kragen. Eftersom jag är kär i tryckknappar får det bli såna.

Sen har jag ärmarna, fickorna och linningen kvar också. Men detta är bara detaljer som kommer att göra jackan ännu snyggare än vad den redan är och kommer inte att påverka passformen.

image92

image93


Äntligen!!!Nu har jag äntligen tagit min examen!!! Och det känns så skönt efter fyra och ett halvt års slit!!!

Då jag inte hunnit sy någonting under allt examensståhej så bjuder jag istället på lite blommor som jag har fått under helgens firande.

Nu väntar en veckas ledighet och sen in i arbetslivet och allt vad det innebär, troligtvis mindre tid att sy... Under min lediga vecka ska jag i alla fall sy färdigt jackan.

image91

image89

image90

Mönster till neccesären

Vill du sy en egen neccesär som du själv kan bestämma storlek och mönster på? Här nedan finns en beskrivning.

Börja med att bestämma hur lång och bred neccesären ska vara. För att sedan räkna ut hur mönstret ska se ut tar du längden plus två centimeter  och bredden gånger fyra. Alltså, vill du att din neccesär ska vara 25 centimeter lång och 10 centimeter bred så ska mönstret mäta 27x40cm.

Blixtlåset är lika med längden på neccesären plus 2cm, alltså 27cm

Klipp ut en tygdel efter ditt mönster. Jag valde att fodra min med plast. Fodret ska även det vara lika stort som mönstret.  

image82

Om du ska ha plast i neccesären ska du sy ihop de två delarna med sicksack. OBS! Nu ska delarna inte ligga räta mot räta då du inte ska vränga dem. Ha utsidorna utåt!   

image83

Nu ska du sy i ett blixtlås längs de kortare sidorna på neccesären så att nessesären blir till en tunnel.
Blixtlåset sys räta mot räta. När blixtlåste är på plats har jag sytt en stickning, den vita sömmen, 1 centimeter ifrån blixtlåset på vardera sida för att hålla in sömnsmånen. Men jag syr den också för att jag tycker att det ser snyggt och välgjort ut.

image84
image85

Nu ska neccesären se ut som en lång tunnel och det enda som fattas är att sy ihop kortsidorna.
Jag pressar ihop tunnel med avigsidan utåt så att den blir platt och mäter så att blixtlåset ligger precis på mitten av ovansidan. Jag trycker sedan in långsidorna lika långt på varje sida enligt mallen och syr en raksöm 1cm från kanten.image86

Sedan är det bara att vända neccesären så att den blir rättvänd och trycka ut hörnen. THAADAA, färdig.

30 minuters necessärenEftersom jag inte kan sy något mer på jackan förrän jag får tag på en dragkedja så sydde jag istället en necessär. Necessärer kan man ju aldrig få för många utav.

Necessären har en superenkel konstruktion som går på under 30 minuter att sy. Necessären är rymlig och är lätt att göra platt så att den inte tar något plats. Den är även fodrad med plast så att den är lätt att torka av om man spiller något, vilket är väldigt vanligt i en necessär.

Här finns mönster och sömnadsbeskrivning till necessären.

image80

image81


På gång; Sneakpeekbilder på jackan

En liten förhandstitt på jackan är det som bjuds på idag. Den är långt ifrån klar, men den är ihopsydd i alla fall.
Det som fattas är dragkedjan, mudden längst ner, fickorna och att sy ihop foder och yttertyg.

image76
Baksidan av jackan med okskärning, krage och ärm.  

image77
Framsidan av jackan. Man ser den sneda knäppningen och ärmen. Ärmslutet är bara nålat och ser ut som en stor klump.

image78
Framsidan ingen, denna gång på kragen.

På gång; kragen till jackan

Idag har det inte hänt så mycket på jackfronten. Det jag har hunnit med är att konstruera mönster till jackans krage. Jag har utgått från mönstret jag gjorde till förra jackan jag sydde då den också hade hög krage. Lite justeringar krävdes dock då det inte riktigt är samma storlek och då kragen inte ska vara precis lika hög som på den jackan. Har även mätt och ringat ut halsen i fodret, så att kragen ska passa bra.

Jag tycker att det är svårt att göra kragar då det inte riktigt går att prova hur det egentligen kommer att bli. Det är mycket pillpill och mätandes hit och dit för att få det att passa, och ändå vet man inte om det kommer att se bra ut. Ja ja, jag blev ju nöjd med förra kragen så detta ska nog gå bra det med.

image75

På gång; jackan igen

Efter att ha sytt ihop fodret igårkväll behövde jag endast göra en liten ändring i ärmarna. Jag smalnade av ärmarna lite grann upptill så att "pöset" längst ut ska synas lite mera.

Då jag tyckte att resten såg bra ut har jag idag börjat klippa i ulltyget.

image71

En närbild på tyget för att man ska kunna få en uppfattning om vilken färg det är. Lite mörkbrunt, lite rött, men mest brunt tror jag. Innan jag ska börja sy måste jag köpa tråd, det hade jag nämligen glömt. Har ingen sytråd som matchar färgen. Är lite nervös för att gå till syaffären, men jag får hoppas att ägaren ätit nog med pepparkakor i jul så att hon har blivit lite snällare. Eller åtminstone att jag får en påse...

image72

På gång; mönsterkonstruktion till jackan

Började konstruera mönstret till jackan idag. Jag har gjort framliv, bakliv och ärmarna klara och jag har börjat sy ihop fodret för att se hur det passar. Bättre att det blir fel i fodret än i yttertyget om något skulle ha gått på tok, så jag börjar med det denna gång.

image67

Så här såg det ut i början av projektet. Man kan se det grundmönster jag använt mig av under allt bråte. Eftersom jag ännu inte har fått tag på mönsterpapper använder jag mig av smörpapper. Det går precis lika bra, man får tejpa lite mer bara.  

image68

Här håller jag på att konstruera ärmarna. Använder mig av mönsterkonstruktionsboken för att se hur jag ska göra.

En misslyckat Kaffelatte bild?? Ja, man måste ju dricka upp det innan det kallnar... Anna är bättre på det där.

image69

Fodret som ska göra jackan lite varmare, 79kr/meter.

image70

Klipper ut mönsterdelarna i fodret. Nu är det bara att börja sy och se om det passar.

Hur jag konstruerar mönster

Fick en fråga om hur jag konstruerar mönster som jag tänkte att jag kan svara på. Jag brukar göra på lite olika sätt beroende på svårighetsgraden på det jag ska sy.

Ska jag sy något väldigt enkelt. Till exempel en kjol eller ett linne så brukar jag konstruera mönstren helt från scratch. Jag mäter på mig själv och ritar på ett papper hur jag vill att linjerna ska gå. Men ofta ritar jag inte ens ett mönster till de enklaste plaggen utan klipper direkt i tyget istället.

Ett annat sätt för att konstruera mönster är att använda redan uppsydda plagg. Har jag en tröja eller ett par byxor som jag vet sitter bra men som jag vill designa om lite ritar jag helt enkelt av dem på mönsterpapper. Vips så har jag plaggets mönster som jag kan göra ändringar på. Det bästa med detta sätt är att jag vet att det kommer sitta bra. 

När jag har designat något, som är lite mer avancerat, som till exempel en jacka eller byxor använder jag mig av grundmönster. Det är färdiga framliv, bakliv, ärmar och ben som jag använder som grund och sedan gör massa ändringar i. Alla detaljer gör jag själv, som kragar och linningar, öppningar för dragkedjor och fickor.

Jag använder mig av boken Mönsterkonstruktion för damkläder när jag jobbar med grundmönster. Jag tycker att den boken är jättebra och rekommenderar den som vill sy egna kläder att använda sig av den.
Boken innehåller :
- Grundmönster till skjorta, kjol, byxa, liv med ärm, jacka, kavaj
- Beskrivningar hur du ändrar grundmönster så att det passar din kropp (eller den du ska sy åt såklart)
- Beskrivningar hur du kan ändra design

Kom ihåg att köpa den senaste upplagan om du vill ha boken. Storlekar och passformer har blivit modernare i den nyaste boken. (Det finns även Mönsterkonstruktion för herrkläder och Grundkonstruktion för barnkläder)

image63
Framsidan

image64
Grundmönster ur boken

image65
Uppslag med beskrivning av förändringar man kan göra i grundmönstret


Illustration på jackan

Eftersom jag inte har tid att sätta mig och sy just nu gjorde jag istället en illustration av jackan. Jag blev rätt så nöjd denna gång faktiskt.

Jag har ritat den på papper först, sedan lagt in i datorn och grejsat lite med photoshop. Är nybörjare så jag kan inte så många funktioner än, men jag lär mig.

I slutet av veckan ska jag börja konstruera mönster och förhoppningsvis kunna börja sy!!!


På gång; designen till jackan

Har skissat lite mer på jackan och nu ser det nog ut som om dragkedjan blir långt åt höger istället för diagonalt. Det blir ingen synlig dragkedja utan det blir en flärp som ska ligga omlott över dragkedjan.

Det är ingen som gillar mina biskopsärmar, men det gör jag. Därför är jag fast besluten om att sy dessa. Det blir lite annorlunda med sådana armar men varför göra en jacka som alla andra har om man kan designa den precis som jag vill ha den... Det är ju så lätt att ändra om det skulle bli fult dessutom.

Har också tagit bort skärningen över bysten, blir nog snyggare om jag har framlivet helt... Dessutom ska jag sy passpoalfickor, de glömde jag rita ut på förra skissen. 

image62

På gång; jacka

Har köpt ulltyg och tjockt foder för att sy en jacka. Är inte riktigt hundra på designen än men det jag är säker på är att jag vill ha hög krage på jackan, precis som på förra jackan jag sydde. Sen så vill jag också ha biskopsärmar, såna som är smala vid axeln med blir vidare längre ut mot handen och sen går ihop igen i en mudd. Sen vill jag att jackan ska vara ganska kort och ha en mudd som drar ihop den längst ner. Jag hade ju en skiss på denna jacka i ett gammalt inlägg som jag nu byggt vidare på.

Det jag funderar kring nu är att sy fast blixtlåset diagonalt fram, men jag vet inte riktigt. Alternativt att inte centrera blixtlåset utan att ha den långt åt någon sida.. Eller kanske bara ha stora klädda knappar...

Men det tar ett tag innan jag har tid att sy detta nu så jag behöver inte ha designen klar riktigt än. Något förslag?

 

image62

Kjolen igen

Tänkte att kjolen jag visade i FINN ETT FEL!!! -inlägget inte var så lätt att se. Så jag lägger även upp en större bild på kjolen. Så att alla kan granska den noga.

Jag är ingen kjol/klänningsperson men detta är faktiskt något jag kan tänkas använda, någongång... Den var liksom mer mig än en vanlig kjol, jag tror det är fickorna.


RSS 2.0