Årsresumé 2010

Traditioner är ju till för att fortsätta så här kommer min årsresumé för 2010 månad för månad!

2008 års resumé kan du läsa HÄR.
2009 års resumé kan du läsa HÄR.


Året 2010 går nog till historien som året då jag inte sydde så mycket, istället stort fokus på jobbet och idrotten som jag håller på med. Men lite har det blivit och i januari blev det en hundjacka till min systers hund Stanley och en doredoad hängselkjol till mig själv.


Efter OS hysterin stod ju en OS-mössa högt på önskelistan för många och mönster på olika mössor flödade på internet. Jag gjorde min egen mössa och så här snygg blev den.


2010 blev något av förvaringarnas år, då jag sydde diverse väskor och liknande. I mars sydde jag en kuvertväska i svart sammet och chockrosa foder.


I april sydde jag årets första plagg och det blev en quiltkjol av restbitar som låg hemma och skräpade. Sydde ihop småbitar av tre olika färger och tillslut blev det en knälång kjol med efterveck och självklart en klassisk rosett.


Ytterligare en väska blev det i maj och denna väska är jag extra stolt över. Jag tycker att den är så snygg och speciell. Men efter att jag sytt denna klart fick jag en massa nya idéer på en väska som bara väntar på att bli förverkligade, men än har det inte hänt.

Det blev även en vanlig kjol som man kan lära sig att sy själv genom en internetkurs som jag har gjort. Min kurs hittar du HÄR.

År 2010 blev även "veckets" år med hela 7 projekt med veckade delar, och då allra helst motveck.
I Juni sydde jag två motvecksprojekt. En midsommarklänning som jag blev riktigt nöjd med och en gardinkjol som jag också blev nöjd med.


På sommaren brukar jag sy mycket klänningar och så blev det även denna sommar. 80-tals klänningen blev en favorit med det härliga mönstret, de stora fickorna och den öppna ryggen baktill.

Gjorde även färdigt den randiga klänningen som jag började på förra året men som inte blev klar. Den är fortfarande inte använd och jag har inte bestämt mig om jag gillar den eller inte.


I augusti sydde jag ett par haremsbyxor från ett mönster ur Burda, fast omgjort som vanligt då jag har svårt att hålla mig till ett färdigt mönster.


I september sydde jag årets baddräkt, aningen sent till sommarbadandet, men speciell blev den i alla fall.


Under nästan hela spetember, oktober och november sydde jag inte någonting. Jag mådde inte så bra, var sjukskriven från jobbet och kom mig inte för att göra så mycket över huvud taget.

I slutet av november kom jag igång lite igen då jag hittade några lättsydda mönster på internet som jag härmade, några tamponpurse och en penselförvaring.


I december åkte jag tilbaka till 50-talet och sydde en blommig klänning med puffärmar och puffig kjol. Det blev även en garderobsförvaring, en chokladkalender och en pepparkaksborg.

2010 går mot sitt slut och vi går in i ett nytt år, 2011. På många sätt önskar jag att detta blir ett bättre år än 2010, då jag får mer tid över till att sy, tänka kreativt, utmana mig själv, pröva nya saker men samtidigt bara kunna slappna av och ta det lungt.

Under hela 2010 sydde jag endast 10 st plagg till skillnad från 2009 då det blev hela 25 plagg. Vilket plagg blev din favorit?

Gott nytt år!!!

 /Josefin


Hur man syr en garderobsförvaring

Här kommer en enkel beskrivning på hur du syr en garderobsförvaring.


Du behöver 5 delar till detta projekt:
Baksidor     2st     40x73
Fickor         3st     45x86

Vik fickdelarna på mitten så att de blir smala men långa. Stryk vikningen.


Nu är det dags att forma fickorna. Jag gjorde fyra fickor på varje rad med detta kan varieras beroende på hur stora fickor man vill ha.

Räkna bort 1cm på varje kant och sätt en nål där för att markera. Markera ut mitten på fickdelen med en nål, och mät sedan ut mitten mellan mittennålen och den yttersta nålen. Mellanrummet mellan nålarna kommer nu vara 21cm.

Nu ska du forma fickorna så att den totala längden på fickdelen blir 40cm. Varje mellanrum på fickdelen som var 21cm ska alltså bli 9.5cm. Vik ett motveck vid varje nål för att forma fickorna.

Så här ska fickdelen nu se ut. Sy en sicksacksöm i nederkanten så att alla vecken håller sig och ta sedan bort alla nålar.
Gör lika dant med alla tre fickdelar.


Dekorera fickdelerna om du vill det, t.ex. med en applikation, broderi eller tryck.
Jag gjorde enkla applikationer av vanliga former i olika färger. 


Sy fast fickdelarna på den ena av baksidedelarna. Fickan längst ner nålar du fast i nederkanten av baksidetyget. Den mittersta och översta fickan får du sedan mäta ut var du vill ha, lägg dem upp och ner och sy fast med raksöm. Vik sedan upp fickdelarna så att de kommer åt rätt håll och sy en raksöm så att du delar av varje ficka på vardera fickdel.

Lägg den andra baksidedelen över fickorna och vändsy ihop. Lämna öppet i överkant och vänd sedan den åt rätt håll.


Vik överkanten runt en galge och sy fast vikningen med raksöm. FÄRDIG!

Pepparkaksborg

Ska byta genre på min blogg och döpa om den till josefinspepparkaksblogg.se. Eller kanske inte, det här med pepparkakshus var inte riktigt min grej. Det var kul att pyssla lite men resultatet kanske inte blev det snyggaste.

Ska hålla mig till att sy i fortsättningen....

Garderobsförvaring

Vår hatthylla i hallen har varit överfull med vantar, mössor, halsdukar, reflexvästar och allt vad det nu kan vara. Varje gång man försöker ta ner något därifrån måste man gräva ner djup bland alla grejer och oftast drar man ner alltihop på golvet innan man hittar vad man söker.

Lösning? Jo en hängande förvaring med enskilda fack för vantar och mössor m.m. för att få lite ordning. Jag satte mig ner och började räkna på lite mått och mönster, sen tog jag lite resttyger ur lådan och började klippa och vika och sy och ha mig. Och tillslut vart det något bra utav det hela, en vantförvaring!


Vantförvaring


Perfekt att hänga på insidan av garderobsdörren i hallen

50-tals klänning

Jag syr inte bara småpysselgrejer längre utan ett och annat plagg har jag gett mig på. Denna klänning sydde jag till en tema-fest jag var på för någon vecka sedan. Temat var egentligen 60-tal men denna klänning blev mer 50-tal tycker jag så jag kände mig lite omodern på festen.

Klänningen är sydd i ett tryckt bomullstyg från Åhlens. Den har puffärmar, motveck i kjoldelen, klädda knappar i livet och en dold dragkedja i sidan. Under klänningen hade jag min tyllkjol för att få lite vidd. Hårbandet sydde jag föresten också men det är inte direkt mitt svåraste projekt hittills. Sen hittade jag vita clips-örhängen på secondhand som fullbordade min outfit!

Adventskalender

Så här i juletider måste man självklart ha en adventskalender så att man har full koll på nedräkningen mot julafton. I år sydde jag en egen variant på chokladkalender. Kalendern har små sifferbeklädda fack lagom stora att rymma några chokladbitar.

Det jobbigast med projektet var att sy dit alla siffror. De är sydda med förstärkt raksöm på vanlig symaskin så de ser inte så där perfekta ut, men det blev ganska charmigt ändå.


En adventskalender...


...fullproppad med choklad...


...som hänger hemma i vårt kök.

Nu längtar jag bara till första chokladbiten!

RSS 2.0