Årsresumé 2009

Jag tänkte fortsätta traditionen som jag började med förra året. Här kommer den årliga sammanfattning av 2009, månad för månad!

2008 års resumé kan du läsa HÄR.


Jag började året med att sy Pepitakjolen, en kjol som jag inte alls blev nöjd med på grund av tygvalet och som fortfarande är helt oanvänd.

Efter lite rotande i garderoben hittade jag en skjorta som inte alls passade, satte saxen i den och vips blev det en Doredoskjorta.

Fortsatte med att sy en hatt  där jag tog mönstret från Allt om handarbete och åter igen visade det sig att mönster från den tidningen inte är så bra. Men efter lite klurande så fick jag ihop det till en hatt.

Blåkjolen är Januari månads favoritprojekt. Detta är en kjol som har blivit väl använd, älskar färgen, modellen och skärpet. HÄR finns även en beskrivning om man vill göra ett matchande spänne till skärpet.
  


Februari blev lite av en pysselmånad, ett bokfodral, en toffel, en necissär och en sporky blev gjorda.

Även ett klädesplagg hann jag med, en svart klänning, men det var efter mycket bråk och trassel och jag var nära att ge upp flera gånger.  Mars blev 2009´s kjolmånad. Tre kjolar snoddes ihop, en kottkjol, en Gardinkjol och en Turkosblåkjol. Två av kjolarna ligger fortfarande använda, dessa blev aldrig någon favorit, men kottkjolen har blivit använd några gånger.

Stickade även den klassiska Åremössen som är välanvänd även denna vinter.
Kjolen Ivar är både en favorit och en stor nono. Jag gillar modellen men tyget är nog för mycket, men den har faktiskt blivit använd en gång!

Grönkjolen syddes för att ha som modell på skolan jag jobbar på och den har blivit mycket uppskattad och uppsydd flera gånger av elever. 

Zebrakjolen syddes utifrån samma modell som Grönkjolen men det blev knappar mitt fram istället för dragkedja. Mycket lyckat om jag får säga det själv.

Korsettboken kom att bli en revolution för mig och riktigt välläst. Att sy korsetter var något som var väldigt roligt och resultatet får ni se under nästa månad.Man kanske tror att jag tjänade extra pengar i majmånad med det är inte pengen det ska tittas på utan börsen. Under denna månad massproducerade jag nämligen börsar och HÄR finns en beskrivning på hur man syr en börs.

I Maj sydde jag även mina första korsetter vilket var ett riktigt äventyr men oj så nöjd jag blev. En blå korsett och en grön korsett blev det. Är sugen på att sy fler korsetter men måste modifiera mönstret lite grann och skaffa material innan det blir dags. 


I Juni gjorde jag årets klänning, Guldklänningen, och oj vad nöjd jag är med den. Väntar med spänning på mitt första tillfälle att använda den, det måste ju vara något riktigt speciellt. Spana in originalklänningen som finns i länken ovan, visst är min snyggare?

Denna månad provade jag även på att sälja lite uppsydda kjolar, men det var ingen höjdare då inte en enda kjol har blivit ivägskickad.
 


Vad passar inte bättre i Julimånad än att sy en baddräkt. Provade på detta för första gången och förskte göra något alldeles extra. Blev riktigt nöjd och den är använd!

Denna månad blev det även en sommarjacka inspirerad av Moncler. Denna jacka blev i stort sett använd varje dag hela sommaren så jag är extremt nöjd med den. Så nöjd att den fått pryda min header hela hösten och vintern. 

En annan klänning som har fått pryda headerna är Silverlimeklänningen som även den kom till denna månad. Klänning är välanvänd och är en av årets top 5-plagg. 


Sydde två riktiga festblåsor i Augusti. Den blå volangklänningen syddes för att användas på ett bröllop men när Plommonklänningen blev till så blev den blå ratad. Blev riktigt nöjd med plommonklänningen, helst kråset fram och volangerna där bak. Volangklänningen är jag också nöjd med men det är inte min stil så den hänger oanvänd fortfarande. Under våren och sommaren massproducerade jag nästan plagg på löpande band vilket tog ut sig nu i höst. Endast ett plagg kom till i september, en 80-tals tröja, som både var snabbsydd och enkel så att den knappt räknas.


Torkan fortsatte i oktober och denna månad blev inte ett enda plagg sytt.I november kom jag igång lite med sömnaden igen och två klänningar kom till. En Randig klänning och en Gråärmsklänning. Den randiga klänningen blev jag inte speciellt nöjd med och den blev inte ens färdigställd. Gråärmsklänningen blev jag däremot nöjd med och efter mycket bråk och tårar kommer jag både ut och in i den.

 
Även december blev en lugn månad med paus från sömnad. Har inte riktigt haft ork, lust eller inspiration att sy men det vänder nog snart igen. 

 

Nu är 2009 års resumé slut och jag ser fram emot massa nya projekt 2010. Sammanfattningsvis sydde jag 25stycken klädesplagg under 2009, både favoriter och garderobsliggare. Vilket plagg blev din favorit?

Gott nytt år /Josefin


Hur man syr en ficka i sidsöm

Fick en förfrågan av Caroline om jag kunde beskriva hur man syr en "ficka i sidsöm". Eftersom jag gärna tar emot tips och förslag på saker jag kan skriva om blev jag jätteglad så visst ska jag beskriva hur man syr en ficka i sidsöm!
 
"Ficka i sidsöm" är en enkel och snabbgjord detalj. Syr man ett plagg tycker jag att man ska lägga ner lite extra tid på att sy dit fickor då plaggen ser mer välgjorda ut och fickor är ju alltid användbara.

Ficka i sidsöm sitter oftast i höfthöjd i byxor, kjolar eller klänningar. Med sidsöm menas den söm som går lodrät i sidan på plagget.


Meningen med att ha en ficka i sidsöm är att den ska vara dold och inte synas så mycket. I min beskrivning är plagget grönt och fickan vit men fickan ska vara samma färg som plagget om man inte vill att den ska synas.

Fickan gömmer sig i den röda rutan på bilden ovan


Det första du behöver göra är att bestämma hur stor fickan ska vara och vilken form den ska ha. Kolla gärna i något plagg du redan har som har fickor så ser du vilken form det kan vara.

Det enda viktiga när det gäller formen på fickan är att ena sidan på fickan ska vara rak, det är den sidan du ska sy fast i sidsömen (se det röda strecket ovan). Den raka sidan ska vara så pass lång att du får in handen i fickan.

Klipp ut två delar av mallen på fickan.


Fickan ska sys fast i plagget innan sidsömmen sys ihop

Bestäm var i sidan du vill placera fickan. Markera ut i sidan på framstycket och bakstycket var fickan ska sitta. Se till att markeringarna kommer mitt emot varandra på fram- och bakstycket, mät så att de kommer i samma höjd.
Sy fast fickdelarna var för sig räta mot räta.


Sy sedan ihop sidsömmen över och under fickdelarna. Sömmen ska sys 1cm in på fickan.
Den gula linjen markerar sömmen mellan fickan och plagget. Den röda linjen marker sidsömen. Den röda sömmen ska alltså överlappa den gula sömmen med 1cm 


Pressa isär sömnsmånen.


Sy sedan ihop fickdelarna längs den hela rundade sidan. OBS, sy bara i fickdelarna, inte i plaggtyget.

Lycka till!

Kom gärna med fler tips om detaljer jag kan beskriva.


Luciakrona

Det var en virkad luciakrona som var mitt hemliga projekt! Såg en bild på en virkad luciakrona på monsterarkivet.blogspot.com och blev så sugen på att göra en egen. Snabbt och enkelt gick det och jag tycker att den blev toppen!

Den gröna kransen är virkad av 20 luftmaskor som sluts till en ring och sedan fasta maskor runt ringen tills det blir så långt som man vill att det ska vara, t.ex att den räcker runt huvudet. Stoppa med vadd och sy ihop till en ring

De vita ljusen är virkade av 10 luftmaskor som sluts till en ring och sedan virkas tio varv fasta maskor. På det 11e varvet tog jag ihop och virkade varannan maska tills bara 3 återstog, fäst. 

De gula lågorna är virkade av 5 luftmaskor som sluts till en ring, sedan virkad 5 fasta maskor som styrs så att de enbart täcker ena halvan av ringen, fäst. 

Sy ihop alla delar.

Sneak peeks

Ytterligare en chans att gissa vad det är jag håller på med!!!
På gång

En larv kanske??

Eller vad tror du?


RSS 2.0