Undersökning

Nu har jag stängt undersökningen som jag hade för ungefär två veckor sedan och så här blev slutresultatet:De allra flesta vill att jag ska skriva mer om mönster med instruktioner. Det skulle jag jättegärna vilja göra för det är något som jag tycker är så roligt. Men det tar väldigt mycket tid och så är det svårt att komma på idéer om vad jag ska göra mönster till som är så pass lätta att man kan visa det med små bilder och inte stora mönstersark. 

Klädsömnadsprojekt kom tvåa i listan och det är väl det som min blogg handlar mest om. Jag vill gärna inspirera er alla till att sy och det är därför jag vill visa upp mina projekt. Nu under sommaren då jag varit ledig har jag kunnat sy mycket och därför kunnat lägga upp mycket bilder. Men snart börjar jag jobba igen och då kommer jag lägga upp projekt mer sällan.

Beskrivningar av sömnadstekniker fick 52 röster. Detta är något som jag kan lägga upp hur mycket som helst om då det inte är så mycket jobb med det. Det svåra är bara att komma på någon teknik. Kom gärna med förslag om det är något speciellt du vill veta mer om. Inte för att jag kan allt, men jag kan alltid försöka.

Att skriva om mitt privatliv var inte så populärt och det är väl inget som jag tänkt börja med heller, men är det något speciellt ni vill veta är det bara att fråga, skriv en kommentar eller skicka iväg ett mail. Pyssel fick 8% av rösterna och självklart kommer jag att visa upp mitt småpysslande också.


 
Jätteroligt också att så många skrev hur ni hittat hit. Det gav mig en massa länkar till nya bloggar som jag kan gå in på när jag har tråkigt. Sen ska jag ta till mig era tips på saker som ni skrev i kommentarerna som ni tycker att jag ska skriva om!

Plommonklänning

Här kommer lite bilder på den klänning jag hade på bröllopet. Klänningen är sydd av ett lila tyg i en blandning av lin och viscose.

Det axelbandslösa livet är det vanliga som jag brukar använda och jag sydde på lite krås mitt fram med lila knappar. Kjoldelen är lätt figursydd och har tre avrundade volanger bak under rumpan.

Detta är min absoluta favoritklänning av alla de klänningar jag har sytt och det var roligt att jag fick ära min bror genom att ha den på hans bröllop. Jag är jättenöjd med hur den sitter på, med färgen och med utformningen.
 Närbild på kråset mitt fram


För ovanligheten skull så bjuder jag även på en helbild tagen innan vigseln.

Blå volangblåsa

Här kommer lite bilder på den första klänningen jag sydde inför bröllopet, den som blev ratad. Den är sydd i en blandning av ett ljus- och mörkblått sliskslisktyg.

Provade en ny variant på livet med rynk under bysten, axelband och ett format band i midjan, blev rätt så nöjd med att göra så. Volangerna är av samma modell som min prickiga volangklänning och en beskrivning hur man syr såna finns HÄR.

Jag är nöjd med utformningen av klänningen, modellen är fin och jag gillar volanger mycket. Men det glansiga tyget gör att det inte alls är min stil. Jag vet inte om jag någonsin kommer att använda denna klänning och det är synd för den är så fin att titta på! 


På gång; Bröllopsklänningar

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så ska jag på bröllop imorgon. Här i veckan har jag sytt två olika klänningar som jag kan tänka mig att ha på bröllopet så jag har haft ganska fullt upp. Men nu är jag äntligen klar!

Sydde först en blå volangklänning, den har ni för övrigt redan fått ett smakprov på i inlägget om volanger. Klänningen blev bra och jättefin men jag gillar fortfarande inte det glansiga tyget så jag kommer inte ha den på mig imorgon.

Den andra klänningen är jag jättestolt över, den blev verkligen jättebra och är mer min stil. Bilder får ni se efter helgen! Nu ska jag planera tal och grejer! 


Hur man syr volanger

En av de vanligaste frågorna som jag får är hur man syr volanger och nu har jag äntligen tagit tag i mig själv och skrivit ihop en liten beskrivning. Nedan följer en beskrivning på hur man syr volanger liknande min svartprickiga volangklänning eller min prickiga volangkjol.

Det man måste börja göra är att bestämma hur många volanger man vill ha och hur breda volangdelarna ska vara. Till den klänning jag ska sy har jag fyra volanger. Till fyra volanger behöver man tre foderdelar. För att få längden på foderdelarna får man mäta runt sig där man vill att volangerna ska sitta, t.ex. ett mått runt höften. Ta till någon cm extra så att man kan röra sig. Tänk på att foderdelarna kan bli olika längd då man är mindre i midjan än höften.  Volangernas längd kan man ta 1,5 gånger foderdelarnas längd. Gör man det lätt för sig tar man bara hela tygbredden. 

De mått som jag använde inkl. sömnsmån:

Foderdelar:      15cm bred x 90cm lång
                      15cm bred x 110cm lång 
                      15cm bred x 110cm lång 

Volangdelar:      17cm bred x 110 cm lång
                        17cm bred x 150 cm lång
                        17cm bred x 150 cm lång
                        17cm bred x 150 cm lång


Klipp ut foderdelarna (ljusblå) och volangdelarna (mörkblå), sicksacka kanterna och sy ihop alla delar till ringar.


Fålla nederdelen på volangbitarna.


När jag syr ihop alla delar börjar jag med den nedersta volangen. Rynka ihop den nedersta volangen så att den blir samma längd som den nedersta foderdelen.

Hur man syr en rynksöm finns beskrivet HÄR

Lägg tygdelarna räta mot räta och sy ihop med vanlig raksöm. (kom ihåg att ändra tillbaka stygnlängden till normalt här)


Rynka nu ihop nästa volangdel på samma sätt men lägg nu avigsidan på volangen mot rätsidan på foderdelen. Sy ihop delarna med raksöm.


Lägg foderdelen räta mot räta  med andra volangen och sy ihop med raksöm.


För att forma mina volanger lite lägger jag veck i överkanten på den andra foderdelen. Detta för att jag är mindre i midjan än över höften.


Sen gör jag exakt lika dant igen. Syr ihop volangen avig mot räta och fortsätter med att lägga den sista foderdelen räta mot räta och syr igen.  


På den översta foder- och volangdelen lämnar jag en bit öppet i sidsömmen. I denna öppning kommer jag att sy i blixtlåset så att jag kommer i klänningen.


Dessutom lägger jag även veck på denna foderdel. Mät din linning om du syr en kjol eller livets nederdel om du syr en klänning. Fodrets översida ska bli exakt lika lång som den.

Rynka och sy på den sista volangdelen i foderdelen räta mot avig. 


FÄRDIGA VOLANGER!
Nu är det bara att sy fast linning eller liv så är plagget färdigt!

Om du följer min beskrivning, skicka gärna en bild så att jag får se hur det gick!

josefindesign@gmail.com

RSS 2.0