Stickad halsduk

Istället för att sy något på kvällarna denna vecka så har jag stickat. Det blev enklast möjliga, en slättickad halsduk. Det är dock en magisk halsduk, för den blir mer än dubbelt så lång som man har stickat.

Om man vill göra en magisk halsduk så stickar man den hälften så kort som man vill ha den (det är bra om man lessnar på att sticka). När man sedan ska avmaska så släpper man varannan maska och drar ut dem. Samtidigt som man drar ut maskorna blir halsduken längre och längre och längre. Viktigt är att lägg upp udda antal maskor när man börjar sticka så att det går jämt upp när man ska släppa maskorna.

Jag stickade också min halsduk på rundsticka. När man släpper varannan maska blir halsduken glesare, är halsduken rundstickad blir den ändå varm och mysig eftersom den blir dubbelt så tjock.


Innan avmaskning och släppning av varannan maska var halsduken 60cm.
 

Rundstickad, enklast om man inte vill krångla med aviga och räta maskor.


En färdig halsduk som blev 150cm!

Tyllkjol

Tyllkjolen är färdig och den är helt, helt underbar! Jag känner mig som en prinsessa när jag går omkring med den. Den är ju självklart tänkt som underkjol men det skadar ju inte att gå omkring med den här hemma och känna sig extra pluttinuttig!

Har länge velat äga en tyllkjol men nu när jag har den, vad ska jag ha den till? När använder man en tyllkjol? Vad ska man ha för slags kjol/klänning över? Det är helt enkelt så, jag måste sy något nytt, så att jag kan använda min tyllkjol!


På gång; rynkning av tyll

Tänkte att man kunde slänga ihop en tyllkjol på ett nafs men oj vilken tålamodsprövare det är. Har rynkat ihop 27 meter tyll idag. Det är ganska enformigt, tar ganska lång tid och är supertråkigt men nu är det gjort och det roliga kan börja.

Rynkningen gick dock mycket smidigare efter att jag provat ett tips av superduktiga fridajosefin. Istället för att sy en vanlig rynktråd med långa stygn så sicksackade jag över en garntråd. Då slipper man sy om rynksömmen ifall tråden skulle gå av. Garn håller ju så mycket bättre.Jag funderade innan på om tyllkjolen skulle bli tillräckligt puffig och jag har nu insett ett svar. Den kommer att bli betydligt mer puffig än jag hade tänkt mig, men vad gör väl det...

På gång; tyllkjol

Började på min efterlängtade tyllunderkjol ikväll. Ska sy den i tre lagar och varje lager ska bestå utav tre volanger. Jag hoppas att det ska räcka för att ge en extra puffig effekt. Annars får jag fylla på med fler lager sen.

Det som är gjort på kjolen är att jag klippt ut 18 delar som ska sys ihop till nio ringar med olika omkrets, 150, 300, och 450cm. Dessa ska sedan rynkas ihop och så småningom bli en kjol.

Önska mig lycka till för jag har aldrig sytt i tyll förrut!


18 delar, 20x150cm

Vinterjacka

Efter en rafflande omröstning om vilken knäppning jackan passade bäst i så bestämde jag mig tillslut för bild nummer två. Extraknappen i krage och linning är dessutom en attrapp då det hade blivit alldeles för bökigt med fler knappar, precis som Katharina var så snäll och poängterade. Fem knappar tar nog så lång tid att knäpp ändå. Dessutom klädde jag knapparna i samma tyg som jackan vilket blev en supersnygg effekt tycker jag.

Nu är i alla fall jackan klar och i det stora hela blev jag jättenöjd! En perfekt höstjacka.

Material:
Yttertyg i tjock filtad ylle
Fodertyg i polyester

Kostnad för jackan
Tyg:                  350kr
Foder:              20kr
Tråd:                15kr
Knappar:         35kr
Totalt:              420kr 

Arbetstid:
ca 15 timmar
Hur man klär en knapp

Jag gillade inte knapparna jag hade till min jacka så jag har klätt dem i samma tyg som jackan. Här nedan följer en beskrivning om hur jag gjorde.

1. Börja med att lägga knappen på tyget och rita en cirkel runt den, klipp ca 2cm utanför den ritade cirkel. Klipp sedan ut en en ny cirkel som är något mindre än knappen.

2. Klipp nu 8 taggar i cirkeln som en stjärna. Klipp inte ända in till den ritade linjen utan stanna 2-3mm utanför.
Sy sedan en rynktråd längst ut i varje spets av stjärnan. Lägg knappen i cirklen och dra åt rynktråden så att taggarna sluter sig om knappen. Knyt ihop trådarna.

3. Lägg den mindre cirklen över knappen på den ihoprynkade sidan och sy fast den med några (kast)stygn runt om.

4. FÄRDIG!!!


På gång; knäppnig av jackan

Idag håller jag på att fundera ut vilken knäppning som passar bäst till jackan.

Vill du hjälpa till? Rösta på den bild nedan du tycker passar bäst.


Bild 1


bild 2


bild 3


Bild 4


Bild 5


Uppdatering
RÖSTNINGEN AVSLUTAD
RESULTAT:


På gång; krage och foder

Idag har jag fortsatt att sy lite på jackan. Kragen är färdig och ditsydd och fodret är nästan på plats, ska sy fast det sista på fodret för hand.

Idag är jag dock mindre nöjd med jackan. Vet inte vad det beror på men den är inte bra helt enkelt.. typiskt...


Kragen är på plats.


Fodret är på väg att sys fast.

På gång; stickningar

Har sytt lite mer på jackan ikväll. Livet är utklippt, ihopsytt och alla sömnsmån är nerstickade med dubbel söm. Ganska tidskrävande men det ger en supersnygg effekt tycker jag.

Sen har jag även sytt fast ärmarna. Man känner passformen mycket bättre när ärmarna är på och den sitter perfekt framtill. Dock känns den aningen stor baktill men jag vet inte om jag ska göra något åt det.

Nu ska jag börja konstruera kragen och sen är jackan så gott som klar. Eller kanske inte, fodret är kvar, knäppningen är kvar och fållningen är kvar... Typiskt, det som är så kallt på mornarna nu...
 

Det färdiga livet

Jackan med fastsydda ärmar

På gång; vinterjacka

I lördags åkte jag till storstan och shoppade lite tyg. Jag hittade ett grått ylletyg som passade perfekt till den vinterjacka jag har tänkt sy. En ganska kort, figurnära jacka med hög ståkrage.

Idag började jag klippa ut mönsterdelarna

Överärm, underärm och infodringar är på väg att klippas ut.


Ärmarna är ihopsydd och på infodringarna har jag strykit mellanlägg.

Prickig kjol

Nu är min prickiga kjol helt färdig och invigd, hade den på ett 29-års kalas idag!


Kostnad för kjolen
Tyg:                50kr
Dragkedja:      20 kr   
Totalt:             70 kr 

Arbetstid: ca 4 timmar
På gång; prickig kjol

Hittade ett billigt tyg av en slump idag och såg direkt att det hade potential till att bli en kjol. Eftersom jag fortfarande är inne på ett volangtema så tänkte jag att det skulle bli en prickig volangkjol.

Ikväll har jag suttit och sytt och jag har hunnit med en linning med dold dragkedja i sidan och tre stycken volanger. Imorgon blir det lite finputsning och sedan lite fotografering!


Man kan vara arg, och så kan man vara arg...

Hade ikväll lite tid, lite tyg och stor lust att sy någonting, så det fick bli en enkel neccesär. En neccesär som tar ungefär 15minuter att göra. Sicksacka kanterna, sy fast dragkedjan och sy ihop kortändarna, helt enkelt jätteenkelt. 

Allt flöt på bra ända tills neccesären var klar och jag skulle öppna dragkedjan. Då, helt plötsligt, fungerade den inte, jag drog och drog och ingenting hände. Jag slet i 45 minuter för att försöka få upp dragkedjan. Jag smorde den, tryckte till spiralerna, pillade och slet.

Under den tid jag försökte hade jag kunnat sy tre nya neccesärer men istället blev jag bara argare och argare...

Sen kom min sambo hem och ilskan gick ut över honom. 


Den krånglande dragkedjan...


Och så här såg förresten neccesären ut. Mönster finns HÄR

Jeanskavaj

Nu är det äntligen klart, mitt DoReDo-projekt. Det blev tillslut en midjekort kavaj med korta ärmar och en krage med slag.

Jag var länge väldigt missnöjd över kavajen men det går nu mer och mer åt det andra hållet...
På gång; sprättning

Det går långsamt med DoReDoandet av jeanskappan, eller jeanskavaj, eller vad det nu blir av det hela. Det blir i alla fall inte riktigt bra... Det är verkligen som fridajosefin skrev i en kommentar i förra inlägget, "svårt med överdelar i denim". Denna kappa är verkligen skitful har jag kommit fram till och jag vet inte om jag klarar av att rädda den.... 

Har i alla fall kortat av den, men troligtvis blir den ännu kortare. Jag har även sprättat bort den befintliga kragen och konstruerat en ny med slag som nu sitter på plats. Dessutom har jag sytt om axelsömmen som var för liten.

Sen har jag roat mig med att sprätta bort alla fula stickningar som var sydda med vit tråd, det var jätteroligt kan jag säga... Så det börjar i alla fall att likna någonting.


Mitt i sprättandet, kragen är borta och kappan kapad. Nu har även alla vita stickningar rykt.

RSS 2.0