På gång; Lång jacka


Nu är tyg, foder och dragkedja inhandlat och mönster konstruerat till den långa jackan. Väntar bara på att affären här i stan ska få hem mönsterpapper så att jag ska kunna rita av mitt mönster i naturlig storlek och ha lite provning framför spegeln.  

Längtar tills jag ska få börja sy, nu var det ju ett tag sen gamla bettan var igång.


Ny skiss till jackan med dessa ändringar:
- rakt ok bak
- bälgfickor med lock

image24

På gång; jackor

Mitt nya projekt är att sy en höst/vinter jacka. Jag har två modeller att välja på, men troligtvis kommer jag att sy båda två om jag känner mig själv rätt.Till att börja med kommer jag nog att välja en längre modell som sys i ett kraftig svart lite glansigt bomullstyg.

image18

Jackan har en hög krage med dragsko.

Framstycket är delat ovan bysten och det nedre stycket ska rynkas.

Framfickorna kommer att vara stora bälgfickor.

Jackan har en lång dragkedja.

Även i nederkanten ska det vara en dragsko.

Jag kommer att fodra jackanDen andra modellen vill jag också sy men har inte fått tag i något passande tyg. Skylle vilja ha ett lite tjockare ulligt tyg

image19

Jackan har en hög krage

Framstycket är delat och den nedre delen ska rynkas ovan bysten

Jackan har två passpoalfickor

Jackan har biskopsärmar

Jackan knäpps med stora klädda knappar


Virkad jacka


Under våren 2007 ägnade jag större delen av mitt liv till att virka en jacka. Jag såg mönstret i en tidning och föll för det direkt. I beskrivningen till jackan stod det att mönstret inte är för nybörjare men värt vartenda dugg för den som ger sig i kast med det. I och med detta påstående sjönk mitt självförtroende till havets botten och jag gav upp tankarna på jackan. Men för varje gång jag öppnade tidningen och tittade på jackan så blev jag mer och mer sugen på att försöka och tillslut kunde jag inte hålla mig längre. Jackan var bara tvungen att bli min. 

Jag köpte till en början ett nystan för att göra en provlapp så att virkfastheten stämde och för att se om jag klarade av att virka mönstret. Men vips sa det och så hade jag virkat upp nystanet samma dag. Jag köpte ytterligare 18 nystan och satte igång. Trots att jag inte är någon storvirkare klarade jag mönstret relativt smärtfritt och behövde inte riva upp mer än ett tiotal varv totalt. 

Denna jacka var dock en riktig tålamodsprövare och ska sanningen fram så satt jag nog flera timmar varje kväll i flera veckor plus att jag satt hela dagarna en vecka under påsken. Men tillslut blev jag klar och det går knappt att beskriva känslan. Ett stort lyckorus bubblade inom mig samtidigt som en känsla av tomhet infann sig då någonting som man jobbat med så länge plötsligt tog slut.

Men när jag nu tittar på den och provar den framför spegeln så står jag bara där med ett stort leende och ropar högt för mig själv: TITTA VAD JAG GJORT!!! 

image17Mönstret till jackan är taget ur Kreativa Kvinnor 2007/3

Jackan är virkad i dubbelt bomullsgarn.

Jackan stängs med en dragkedja och i den sex cm höga ståkragen finns en stor knapp, samma knappar finns i ärmkanten och i jackans nederkant. 

Mönster till strukturen:

Lägg upp luftmaskor
v1: fm varvet ut
v2: varannan fm, varannan st (stolpen stickas i maskan ett varv längre ned än vanligt)

V3: upprepa från v1
Mönstret är enkelt och det blir en jättesnygg struktur, som små fyrkanter.


Bakochframbyxa

Hade en rolig idé om att göra ett par byxor så att det såg ut som om de satt bak och fram och i sommar förverkligade jag äntligen denna idé. Jag konstruerade ett byxmönster och satte alla detaljer som finns bak på ett par klassiska jeans fram, gylfen och sidfickorna hamnade bak. Bilden nedan visar alltså framsidan på byxorna. Jag tycker att byxorna blev helfräna, men jag har även fått en hel del skeptiska blickar och kommentarer.

image19

Visst ser det ut som att jag har en framrumpa??

image16
En modeillustration av Bakochframbyxan.

image27Frambyxan har den klassiska jeansloocken med hällor i linningen, jeansskärning, bakfickor och stickningar.

Bakbyxan har sidfickor, gylf, hyskor och två jeansknappar, jag valde att ha två knappar istället för en eftersom jag gjorde linningen lite bredare än en vanlig jeanslinning.

image18

RSS 2.0