Duk i watercolor-teknik

Fortsätter i lapptekniksträsket och denna gång har jag provat på en teknik som heter watercolor. En teknik där man utgår från mönstrade små rutor som man syr ihop och liksom målar med dem. Jag tänkte att det skulle bli som en krans mitt på duken, men jag tycker inte att det gick så bra.

Jag skar ut 5x5cm rutor, ca 200st, men det blev bara att jag använde ca 150st eftersom jag sorterade ut de som skulle passa till att bli en krans, ljusa längst in, sedan mörkare för att sedan bli ljusare runt om.

Det var svårt att få det snyggt och jag kanske inte hade det enklaste tyget att jobba med heller. Tror det är tänkt att använda olika mönstrade tyger för att få en tydligare effekt mellan mörkt och ljust. När jag sytt ihop själva kransen (10x10 rutor) sydde jag dit en grön ram runt, sedan en remsa av ihopsydda rutor och avslutningsvis en grön ram. Duken är sedan quiltad med snirkelisnirkelsömmar, bara kört lite crazy svängar på frihand runt.

Jag är nöjd med färgerna och själva helhetsbilden, men inte hur kransen blev.


Den färdiga duken mäter 60x60.


Baksidan på duken och även grundtyget som jag skar till rutor och sydde ihop framsidan med. Finns på Åhlens.


Duken hamnade i alla fall ute på våran balkong, men den passar nog bättre en solig vårdag än då det är regnrusk. Men regnrusk är syälskarens bästa väder!!!

Grytlapp

Är fast i de lappandes värld just nu och fortsätter googla efter nya tekniker. Har en massa block som jag inte vet vad jag ska göra med i massa fula resttyger. Men lapplådan sjunker ihop och det är positivt och dessutom tycker jag att det är roligt att upptäcka hur lätt det är att göra grejer som ser svåra ut. 

Två block har i alla fall blivit en grytlapp. Den vänstra bilden visar en "10 minutes block"-variant och den högra är vanliga rutor som sytts ihop. Sen har jag ju fått träna på att sy på kantband och miterade hörn. Att träna på att sy kantband kan man ju aldrig göra för mycket, tycker att det är svårt att få till snyggt.
  

Väskor

Innan jul var jag i Stockholm och köpte lite tyger som var tänkta att bli väskor att ge bort i julklapp. Men eftersom inspirationen stog still just då var det svårt att få tummen ur och sy de där väskorna. Men nu är det gjort, det är bara det att jag inte vet vad jag ska ha dem till nu...


Alla väskorna är sydda utifrån samma modell men med lite olika storlekar. De blommiga väskorna är precis likadana sånär som mönstringen på själva tyget. Av de gröna väskorna är den vänstra aningen större än de blommiga och den lilla väskan är en minimini. En väska kom inte med på bild för den har jag hunnit ge bort redan men den var sydd i grönt ulltyg med en svart förstärkt botten. Väskorna är fodrade med svart akrylfoder.

Väskan är sydd utav regtangulära bitar där de längre sidorna veckas och varje veck sys fast med en raksöm ca 10cm ner från överkant. Sedan viks tyget ihop på mitten så att de veckade sidorna ligger emot varandra och man syr ihop sidsömmen, börja sy 10cm ner från överkant och sedan ända ner i botten. Tvärvik hörnen i botten och sy ihop dem med raksöm för att få en fyrkantig botten.
Gör sedan en likadan foderdel och vändsy ihop den med yttertyget. Sy en stickning i överkant för att få en snyggare finish och sy fast handtag.

Väldigt enkel modell men det tar sin lilla tid med att vika alla vecken både i foder och yttertyg, helst om man gör fem stycken. Men resultatet blev bra och jag är nöjd med alla väskorna.
RSS 2.0