På gång: puffärmar

Har jobbat vidare med klänningen idag. Sytt ihop fram och bakstycke, sytt infodring i halsen och satt på ärmarna. 

Har aldrig sytt något med puffärmar förrut men det är alltid roligt att prova på något nytt. Jag tycker att jag fick till det riktigt bra dessutom. Alldeles lagom puffigt blev det.

Det som är kvar nu är vecken och knäppningen. Knäppningen är jag lite nervös över för den vet jag inte hur jag ska få till än. Får fundera ut hur jag ska göra inatt. Jag brukar nämligen ligga och tänka på hur jag ska vika, pressa och sy innan jag sommnar, då ser jag liksom framför mig hur jag ska göra.

På gång: klänning

I slutet av september 2008 skrev jag en lista på saker som jag ville sy. På listan stog det bland annat att jag skulle sy en vinterjacka och en tyllkjol vilket jag även gjorde under hösten. Det stod även att jag skulle sy en klänning med knäppning mitt fram och puffärmar. Den klänninge har jag satt igång med ikväll, i alla fall har jag konstruerat färdigt mönstret.

Puffärmar och knäppning blir det och dessutom lägger jag till lite veck i midjan.


Jag har köpt ett svart, kraftigt, glansigt tyg till klänningen. När jag la ut det på golvet såg jag att det var rejält snedklippt. Det skiljer 15cm på långsidorna...   

Blå kjol

Nu är min blå kjol klar och igår blev den invigd under en utekväll! Klart godkänd tycker jag att den blev även fast den blev aningen för snäv. När jag konstruerade mönstret så räknade jag med 4 cm rörelsevidd i stussen. Men på något sätt försvann dessa centimetrar under sömnaden. Jag hoppas att det var ett konstruktionsfel för annars har jag gått upp lite i vikt i veckan...

Det jag gillar mest är den klarblåa färgen och att spännet blev så bra. Funderar på att sy en till som blir lite vidare för jag gillar verkligen modellen. 

Kostnad för kjolen
Tyg:                40kr (60cm)
Spänne:           2kr
Dragkedja:      20kr

Totalt:              62kr

Närbild på skärp och veck.

Hur man klär ett spänne

Till den blå kjolen jag ska sy ska det vara ett skärp med ett spänne fastsytt i framstycket. Gick på stan idag och letade lite spännen med jag visste att det var lönlöst att hitta ett i samma färg som tyget. Därför gick jag på second hand och köpte ett vanligt spänne för 2kr som jag klädde själv, vilket visad sig vara jättelätt. Här kommer en beskrivning om hur jag gjorde.

1. Spännet som jag ska klä, fast det blev aningen missfärgat av blixten .

2. Klipp ut en tygbit i det tyg du vill klä spännet och klipp ca 0.5cm större än spännet.

3-4. Vik över tyget över spännet och limma fast allt tyg i spännet.
Försök vika hörnen så att de blir snygga. Jag klippte diagonalt av en bit av hörnen innan jag tryckte fast dem i spännet.

5. Klipp ut ytterligare en bit tyg som ska täcka alla fula kanter på baksidan. Limma fast. 

6. Ett färdigklätt spänne i vilket tyg du än vill ha.
Arbetstid: ca 15minuter.Så här blev skärpet när det var klart. Fast öljetterna är inte fasthamrade än.

På gång: kjol

I brist på kreativitet att designa något eget så ska jag kopiera en kjol från Minimarkets spring/summer kollektion 2009. En kollektion som för övrigt såg helt fantastisk ut på de bilder jag har sett.

Kjolen jag ska sy ska i alla fall ha en rak linning i midjan, lagda veck både fram och bak och ett slags bälte mitt fram. Jag har bara sett kjolen rakt framifrån på en enda bild, så helt lik kommer den ändå inte att bli. Mönstret gör jag ju självklart själv. 


Här är en skiss som jag har gjort på kjolen. (En fotad bild på kjolen finns HÄR)

En hatt

Det kom tillslut en korrekt gissning från Mikaela i föregående inlägg och visst skulle det bli en hatt. Jag har aldrig sytt en hatt förrut och jag hade lite grått ylletyg kvar sen jackan jag sydde i höstas så inga extra inköp skulle behöva göras.

Mönstret kommer från tidningen Allt om handarbete, nr 12, 2008, men det är inte ett mönster som rekomenderas då det inte var rätt utritat på mönsterarket som följde med. Själva hattdelen var rätt men bandet som ska gå runt hatten var ungefär 15 cm förkort så det fick jag konstruera om och beskrivningen om hur man skulle sy fast bandet i hatten var inte den lättaste att förstå, så jag freestylade lite.

Istället för att sätta dit ett spänne i hattbandet så sydde jag en rosett som sitter i sidan på hatten.


På gång

Har börjat på ett nytt projekt. Den här gången har jag inte gjort mönstret själv utan det kommer från tidningen Allt om handarbete. 16 delar består projektet av så det tog en evighet att klippa ut alla delar. Men vad är det?


Grått ylletyg, mönstrad bomull och mellanlägg, totalt 16 delar

DoReDoad skjorta

Blev inspirerad av Petronellas omsydda skjorta så nu har jag sytt om en själv. Hittade en skjorta i garderoben som jag inte använt på länge. Anledningen till att den inte används var att den var för vid i midjan, men det ska det bli ändring på nu.

Jag sydde in skjortan i sidorna och jag kortade av den nertill. Enkelt, men ändå blev det ganska stor skillnad.


Skjortan innan den syddes om


Skjortan efter omvandlingen

Pepitakjol

Kjolen som jag började med i mitten på december är nu äntligen färdig. Jag är nöjd med designen och sömnaden men inte med tyget. Från början tyckte jag faktiskt att tyget var fint men nu avskyr jag det. Så det blev ännu en kjol som åker längst in i garderoben.

Kostnad för kjolen
Tyg:                   0kr
Knappar:         15kr
Dragkedja:       0kr

Totalt:              15kr

Tyget fick jag och dragkedjan är återanvänd från ett gammalt plagg. Så kjolen blev i alla fall superbillig.


RSS 2.0