Hängselbyxa

Efter ett lyckat resultat med gardinbyxan tänkte jag än en gång köra på samma spår och ta bendelsmönstret från capribyxan. Jag hade nu äntligen åkt till storstan för att shoppa tyg och kommit hem med min favorittextil - denim. Nu var det ett par hängselbyxor med hög midja som gällde. Och denna gång skulle jag komma ihåg att linningen ska överlappa mitt fram så att den går att knäppa. Allt annat är i stort sett likt gardinbyxorna, förutom att jag gjorde dem lite kortare och la till hängslen.


image26

Det roliga som hände dagen efter jag var färdig med byxorna var att jag läste Sofi Fahrmans "stilometer" på Aftonbladet  där det på neråtpilen stog att det nu var dags att hänga av sig hängslena.

Inte för att jag bryr mig så himla mycket om vad hon skriver men det var bara så lustigt att det var precis när mina byxor blev klara som det stog. 
 
Som tur var valde ju jag att ha såna hängslen som går att knäppa bort om man får lust för det, för shortsen vart helsnygga även utan hängslen.


En modeillustration till hängselbyxorna.

image26Byxorna är delade i en söm mitt fram och mitt bak på varje byxben och sömmen är kanstickad med raksöm.

Båda framfickorna har ett insnitt för att de inte ska sticka ut från byxan.

Linningen är 20cm hög och knäpps med fyra jeansknappar.

Linningen har fyra jeansknappar där man kan sätta fast hängslena.

Hängslena är helt raka och fyra cm breda och har knapphål i vardera ände.

image14

Gardinbyxa

Under början av sommaren 2007 sydde jag ett par shorts av en gammal gardin från 80-talet. (Därav det underliga namnet.) Jag hade inget roligt tyg hemma och jag blev så sugen att sy något så då tog jag en gammla gardin och slängde ihop något. Jag tog mönstet från bendelen på capribyxan och kortade av dem lite så att det blev en shortslängd istället, jag visste ju att det mönstret satt bra på mig så varför inte använda det igen? Jag ville prova att sy ett par byxor med hög midja och konstruerade en linning som blev 20cm hög. Linningen satt först inte så bra så jag tog in den i sidsömmen, men oj vad glömde jag? Jo, att lägga till tyg mitt fram så att linningen skulle kunna överlappa och gå att knäppa mitt fram. Nu gick den precis på millimetern ihop och jag började att fundera hur jag skulle lösa detta, hur skulle knäppningen se ut?

image8

Jag kom på att jag kunde göra en 10cm bred "tunga" som endast syddes fast  mitt fram i överkant på bendelen och som höll ihop sidorna mitt fram på linningen med knappar. Jag tycker själv att lösningen blev skitcool. Eftersom det är tryckknappar kan man dra längst upp på "tungan" och så öppnas den hela vägen ner. Dessvärre är den inte lika rolig att stänga... men vad gör väl det när den är så rolig att öppna!!! 

image11En modeillustration av gardinbyxan. För en gång skull använder jag färg, men jag tycker att det blev snyggt denna gång.

image28


Byxorna är delade i en söm mitt fram och mitt bak på varje byxben och sömmen är kanstickad med raksöm.

Båda framfickorna har ett insnitt för att de inte ska sticka ut från byxan.

Linningen är 20cm hög och stickad med fyra stickningar med fem cm mellanrum för att inga veck ska upptå.

Med åtta tryckkanpar i den 10 cm breda "tungan" (se beskrivning ovan) knäpper man ihop linningen.
image10

Cargobyxa

Sydde våren 2007 ett par byxor i denim från ett färdigt mönster. Jag var inte nöjd med utseendet på linningen så jag konstruerade om den och blev jättenöjd med slutresultatet. Byxorna sitter nu som en smäck!

image8

Mönstret är från Burdas tidning easy fashion -07 (för övrig en jättebra tidning, rekomenderas för den som vill sy enkla snygga plagg med lätta sömnadsbeskrivningar)En modeillustration med lite gammeldags stil, 1930-tal, av cargobyxan och den virkade jackan.

image25Byxorna är delade i en söm mitt fram och mitt bak på varje byxben och sömmen är kanstickad med sicksack.

Fram på vart knä finns en slå som förstärkning och som blir en snygg detalj. Även den är kantstickad med sicksack.

Båda framfickorna har ett insnitt för att de inte ska sticka ut från byxan och som är kantstickad med sicksack.

I fållen i nederkant finns en dragsko.

Bakfickan är konstruerad så att mittsömmen på byxbenet går över i fickan.

Linningen är 10cm hög och öppnas med tre jeansknappar. Linningen måste sitta ganska lågt på höften för att man ska komma i byxorna då det inte är någon gylf (el. annan dragkedja) som kan öppnas. I linningen finns fyra breda skärphällor som kan öppnas med en knapp men som mest finns för att det är en snygg detalj.

image6

Vem är jag??

Mitt stora intresse är att sy. Jag började sy på allvar under högstadiet på pappas gamla gröna Husqvarna som vägde ett ton. Jag började med att göra om gamla kläder till lite nyare hippare (tyckte jag i alla fall då) a la DoReDo. Efter ett antal projekt med krånglande symaskin och fula sömmar fick jag äntligen en alldeles egen ny maskin som till en början fungerade bra men var väl ingen dundersuccé. Jag sydde och sydde, det blev ganska enkla kläder och jag jobbade aldrig med mönster och skisser utan allt fanns i huvudet och jag klippte alltid lite på känn. Oftast blev det olika sorters toppar och linnen men även en del kjolar och jeans.

Efter några år, fyra tror jag, var maskinen helt slut och jag ville ha en bättre som man kunde sy fler sömmar på och som var lite stadigare och pålitligare, jag skulle nämligen sy min egen balklänning. Jag köpte mig en PFAFF och det är min bästa vän än idag. Detta året utökade jag även min samling med en overlock som nu konkurrerar om första platsen i vänligan.

2007 kom en revolution i mitt liv då jag började läsa kurser inom det textila området.  Efter att ha läst en kurs i sömnad och mönsterkonstruktion (15hp) har jag nu utvecklats och bubblar av idéer.

RSS 2.0