Hur man syr ett rysch / krås som dekoration

Jag har fått en frågan på man syr kråset likt det på min Plommonklänning och Silverlimeklänning. Så nu har jag skrivit ihop en beskrivning på hur man går till väga för att göra en dekoration med antingen rynk, motveck eller efterveck.

Närbilder på dekorationerna på Plommonklänningen (rynk) och Silverlimeklänningen(motveck).

Börja med att vändsy ihop två rektangulära tygbitar. Den smalare sidan är bredden på själva dekorationen och den längre sidans längd beror på vilken sorts vikning du väljer vilket jag kommer till nedan. Bestäm bara hur lång dekorationen ska vara när den är färdig.

Lämna en bit öppet när du syr ihop bitarna och vänd den genom öppningen så att rätt sida kommer utåt. Kantsticka kanterna om du vill med raksöm någon mm från kanten.   

Den blåa raksömen är kantstickningen.

Nedan följer en beskrivning på tre olika vikningar:

EFTERVECK
Alla veck är vända åt samma håll. Till denna vikning krävs tre gånger så långt tyg som den färdiga längden.

Efterveck viks som på bilden ovan. Storleken på vecken får man prova sig fram till beroende på om man vill ha många veck eller få veck. Vecken på bilden är 4 cm långa.
Börja vikningen ca 2 cm in på tygbiten för att sedan få en fin vinge längst ut på dekorationen. Detta återkommer jag till längre ner. Lägg därför till 4cm på längden på tygbiten.

MOTVECK
Motveck har två viknigar på insidan och två vikningar på utsidan. Till denna vikning krävs tre gånger så långt tyg som den färdiga längden.

Motveck viks som bilden ovan. Jag valde att ha mina veck 4 cm respektive 2 cm långa. Men det går att variera beroende på hur många veck man vill ha.
Börja även denna vikning ca 2 cm in på tygbiten för att sedan få en fin vinge, lägg därför till 4 cm på längden på tygbiten.

RYNK

Sy fast en garnstump med sicksack längs mitten på långsidan. Rynka ihop tyget genom att dra i garnändarna.
OBS! Du måste hålla i garnet i båda ändar så att du inte bara drar ut garnet.

Längden på dekorationen avgörs här beroende på hur mycket rynk du vill ha. Kanske 1,5 - 2 gånger så lång som den ska vara ihoprynkad blir lagom.


Sy nu fast din valda vikning/rynkning precis i mitten med en sicksack och ta sedan bort alla nålar.


De 2 centimetrar på vardera sida du valde att ha utanför själva vikningen ska du nu vika in på mitten så att det bildas en "vinge". Sy fast vingen med sicksack längst ut i kanten i mittsömmen. 


Vändsy ett 1,5cm brett band som är några centimetrar längre än dekorationen. Sy fast bandet med raksöm på vardera långsida längs dekorationens mittsöm. Vik in bandets kortsidor på baksidan av dekorationen när du syr.

OBS! Ska dekorationen sitta fast på t.ex ett klänningsliv så sys den fast samtidigt som du syr på bandet med de två raksömmarna. Du lägger alltså dekorationen på klänningen och syr fast bandet och dekorationen i klänningen på en och samma gång.

LYCKA TILL!!!

Kommentarer
Postat av: Beata

Tack för beskrivningen! Gillar din blogg!

2009-10-05 @ 10:13:37
URL: http://www.beatablogg.blogspot.com
Postat av: rino

tack tack

gillar dina små beskriningar

2009-10-05 @ 11:37:12
URL: http://rinosyr.wordpress.com
Postat av: Hanna

Jag hittade en bild på en tyllkjol du sydde nångång under 2008 och jag undrar om du syr sånna för försäljning? Skulle vara väldigt intresserad av en vit :) Du kan väl mejla mig om du är intresserad? //Hanna

2009-10-05 @ 22:12:06
URL: http://foreningsgatan8b.blogg.se/
Postat av: Erica

wow, vad duktigt du är på att sy! blir lite avis ;-)

2009-10-06 @ 19:19:31
URL: http://thereisnoplacelikehome.blogg.se/
Postat av: Maria

Perfekt!Boråsbloggarna

http://www.borasbloggarna.se

2009-10-06 @ 20:22:28
URL: http://www.borasbloggarna.se
Postat av: Johanna

Vilken bra beskrivning, nu blev jag jättepeppad på att sy något med lite krås! Tack för en inspirerande och pedagogisk blogg!

2009-10-07 @ 23:03:47
URL: http://jordpolen.wordpress.com
Postat av: Collin

Hej!

Även jag undrar, om du syr upp åt andra?

Jag har nämligen blivit bjuden på Halloweenfest/maskerad den 31/10(kort om tid, jag vet), och jag har fått för mig att jag vill klä ut mig till Madonna, som hon såg ut på sitt "Like a virgin"-album. Nu har jag sökt land och rike runt efter den rätta vita tyllkjolen, men det är jättesvårt att finna! Så nu söker jag alternativa lösningar - såsom att få en uppsydd åt mig...

2009-10-14 @ 20:43:19
URL: http://collin.iblogger.se
Postat av: Lucia

TAck för tipset, allt du syr är så himmla fint!

2009-10-19 @ 18:17:16
URL: http://uplandsgarden.blogg.se/
Postat av: Christoffer

Hej Josefin!Riktigt bra inlägg. Försökt nå dig via mailen ett par ggr, vet inte om de kommit fram? Hör gärna av dig till mig på christoffer@minkurs.se när du har möjlighet!Mvh,ChristofferP.S. du kan kika hur det hela ser ut på www.minkurs.se

2009-10-20 @ 10:50:24
URL: http://www.minkurs.se
Postat av: Lillsnörpa

Åå, 1000-tack för tipset! /Lillsnörpa

2009-12-01 @ 22:30:29
URL: http://lillsnorpa.blogg.se/
Postat av: Jane

Underbart bra beskrivning! Jag som inte ens kan sy (mer än syslöjden i mellanstadiet...) förstod jättebra!! Nu har jag sådan lust att sätta mig och börja sy! Det blir så fint allt som du gör och du är så duktig. Jag tror faktiskt att jag kommer använda denna beskrivningen när jag syr... :D

2010-05-01 @ 16:59:30
URL: http://thediarybitch.blogg.se/

Kommentera/Fråga här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar/Fråga:

Trackback