Hur man syr en börs

Här kommer en beskrivning på hur man syr börsen som jag visar bilder på HÄR och HÄR.


1. Börja med att klippa ut delar. Du behöver:
               2st fickdelar           14x17cm
               1st sedelfack         21x28cm
               1st innerdel            21x14cm
               1st ytterdel              21x14cm
               2st mellanlägg      21x14cm
               1st dragkedja        14cm

Stryk fast mellanlägget på baksidan av inner- och ytterdelen.


2. Vik den ena fickdelen dubbelt och nåla fast dragkedjan ca 0.5cm från den vikta kanten, nåla bara i det översta lagret tyg.
3. Vik ut fickdelen igen. Sy fast dragkedjan med en tät sicksack längst ut i kanten på båda sidor.


4. Så här kommer det att se ut på baksidan.
5. Klipp nu upp tyget mellan de två sicksackade raderna.


6. Lägg fickdelen räta mot räta med innerdelen. Sy en raksöm i mitten på fickdelen, stanna 0,5 cm från dragkedjans sicksack, detta blir ett kortfack under myntfacket. 
Vik ner fickdelen så att man ser framsidan på myntfacket. (se bild 7) 


7. Nu ska du sy det andra kortfacket. Vik den andra fickdelen dubbelt  med rätsidorna utåt. Sy en raksöm längsmed vikningen 0.5cm från kanten.
Lägg fickdelen på innedelen mitt emot myntfacket och sy en raksöm i mitten för att dela av fickan för två kortfack.


8. Lägg innerdelen med de fastsydda facken räta mot räta med sedelfackdelen. Sy ihop delarna 1cm från kanten med raksöm. Se den röda linjen.

9. Lägg ytterdelen räta mot räta på motstående sida av sedelfackdelen och sy ihop dessa med raksöm 1cm från kanten. Se den röda linjen.

10. Nu ska du ha en enda del som är 21cm bred och 52cm lång.


11. Nu ska du vika ihop börsen med rätsidan inåt för att du sedan ska kunna vända på börsen och inte ha några synliga sömnmåner. Börja med att vika börsen precis på mitten så att ytterdelen ligger räta mot räta mot kortfacksdelen. Vik sedan ytterligare en gång precis på mitten så att sedelfacksdelen ligger överst.

Börja med fackdelen, vik längs sömmen och lägg den räta mot räta med sedelfacket. Gör lika dant med yttertygdelen, vik den längs sömmen så att den ligger räta mot räta med sedelfacket. Vik ihop sedelfacket på mitten, inner och ytterdelarnas avigsidor ska vara utåt och sedelfacksdelen ska vara mitt emellan dessa.
Dubbelchecka så att du är säker att du har vikt ihop börsen rätt.

Sy raksöm 1 cm från kanten längs de tre sidor som inte redan är ihopsydda. Lämna en öppning längs ena kortsidan så att det går att vända börsen.  
Klipp av hörnen diagonalt, då blir det snyggare hörn när du vänder den.

12. Vänd ut börsen genom hålet och sy igen det för hand med nål och tråd.

FÄRDIG

Hoppas att beskrivningen går att förstå.
Om du syr börsen, kom gärna med synpunkter på beskrivningen om det är något som är svårt att förtstå så kan jag ändra på det. 

 

 

OBS! Punkt 11 är uppdaterad efter synpunkter bland kommentarerna


Ny börs

Gjorde en ny börs ikväll. Använde lite andra mått till den här börsen då jag tyckte att den förra blev lite för stor, nu blev måtten perfekta! Men jag misslyckades med en annan grej...

Jag använde två olika tyger till börsen, ett mönstrat och ett enfärgat. Det mönstrade tänkte jag ha på utsidan och till mynt- och kortfack. Det gröna skulle vara till insidan på sedelfacket och under fackdelarna. Men när jag sydde så blev jag så ivirg att jag sydde fast fackdelarna på fel bit utan att tänka till riktigt... typiskt... 

Ännu mer typiskt var att jag använde små stuvbitar så det var det absolut sista av det mönstrade tyget. Så börsen blev tråkigt grön istället för mönstrad. Men då blir man extra glad när man öppnar den istället.


En tråkigt grön utsida


En mönstrad fin insida!


Sedelfack fyllt med pengar.

En börs

Har länge varit ute efter den ultimata börsen. En som är lagom stor, har myntfack, sedelfack och lagom med kortfack, en som inte blir för tjock och en som inte är tråkigt svart.

Så idag kände jag för att vara lite sådär extra kreativ och gjorde ett mönster till en börs och sydde upp den. Och den blev riktigt bra. Har till och med fått beröm för den av en kassörska när jag gick på stan idag!

Ska dock göra en ny modell där jag ska förbättra den ytterligare, göra den lite smalare och förbättra sedelfacket. Det är så roligt att kunna göra sånt här själv!


Min nya börs!

  
Myntfack och fyra fickor för  kort


Sedelfack

Min andra korsett

Så var min andra korsett färdig och jag blev även jättenöjd med denna. Trots potatis, kött och bearnessås, prinsesstårta och pizza så har jag ett midjemått som heter duga!

Nu ska jag nog sy något annat ett tag, känner att jag behöver lite varation nu.    
Close up fram, självklart med matchande rosett


Close up bak

På gång; korsett två

Just nu håller det här på att omvandlas till en korsettblogg då jag bara syr och skriver om korsetter. Men det är bara för att jag är inne i ett korsettstim just nu. Snart blir det nog andra projekt också.

Jag har börjat på en sån korsett som börjar under bysten och går ner över midjan och höften.  Klippte ut alla delar i går och ikväll har jag sytt ihop dem, två lager + mellanlägg. Den här korsetten tog jag in lite mer i midjan till skillnad från den jag gjorde förra veckan. Men jag tror att det blev lite för mycket, antingen måste jag banta eller så får jag knyta lite lösare..


Grön röd vit- randigt tyg


Vitt innerfoder

Min första korsett

Korsetten är nu äntligen färdig och jag är faktiskt rätt så nöjd! Det var inte så bökigt och pilligt som jag trodde att det skulle vara, utan det gick smidigt att sy den och jag stötte inte på några strörre komplikationer.

Jag har i alla fall fått mersmak för det här med korsetter och det ska minst bli två till. Till dem ska jag konstruera om mönstret så att bysten inte blir så ihopplattad och sen ska jag ta in den lite mer i midjan också. En av korsetterna ska bli en sån som börjar precis under bysten, den andra ska bli en vanlig.
Close up fram


Close up bak

På gång; öljetter och kantband

Har fortsatt med sömnaden på korsetten ikväll. Eller egentligen inte så mycket sömnad, mer hamrande och bankande. Jag har alltså satt i öljetterna. Sen har jag även sytt fast kantbandet i sidorna. Hade inte tillräckligt med tyg så det fick bli "rakremsor" i stället för sneremsor. Vad är egentligen skillnaden? Öljetter och kantband


Lika snyggt på insidan som utsidan.

Nej nu ska jag forma till kanterna och sen sy fast kantband på över- och undersidan. Sen måste jag hitta några snygga band också. Har provar korsetten med snörning, men åter igen var det bara skridskosnören som fanns till hands. Får bli lite shopping imorgon!

På gång; korsetten

Hade äntligen lite tid över ikväll, så i några timmar har jag jobbat med min korsett. Klippte ut delar till yttertyget och fodret, det blev lite restbitar från stuvlådan. Sen sydde jag ihop yttertyget och fodret, sydde kanaler till fjädrarna och det sista jag har gjort är att stoppa in fjädrarna.  

Jag är lite missnöjd med passformen över bysten. Även fast jag gjode en provkorsett som jag tyckte satt bra blev det helt annat när jag stoppade i fjädrarna. Den liksom mer plattar bysten än lyfter den. I övrigt så tycker jag att den passar jättebra.

Det jag har kvar att göra nu är att sy på kantband och att hamra öljetter. Det var mycket enklare och går mycket snabbare att sy en korsett än jag först trodde.


Korsettens yttertyg


Korsettens foder

Utmaning

Jag blev för någon vecka sedan utmanas av Rostis. Efter lite funderingar har jag nu kommit på vad jag ska skriva om, men det är inte helt lätt att komma på någonting. Utmaningen går i alla fall till som följande:

Du som blir utmanad skall (denna text får kopieras):

Tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv.. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken. Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra.

Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.

När du svarat på frågorna så skall du skicka vidare utmaningen till 4 stycken nya personer med sömnad som hobby. Du skall meddela personen att du utmanat denne samt länka till personens blogg.


Den pryl som jag vill tipsa om är vanligt smörgåspapper på 20meters rulle och det finns nog att få tag på på varenda mataffär som finns. Jag använder alltid smörgåspapper som mönsterpapper när jag ritar mönster eftersom jag inte har någon syaffär som säljer mönsterpapper i min stad. Smörgåspapper fungerar minst lika bra, man ser lätt igenom det om man ska rita av något, det är mycket hållbart och det är tillräckligt brett för att kunna rita de allra flesta mönster, men sen finns det tejp också om det skulle krisa sig. Sen är det jättebilligt dessutom!  

Det var mitt tips det!
 
Smörgåspapper som mönsterpapper

Kommer inte på något praktiskt sytips just nu men jag lovar att dela med mig så fort jag kommer på något bra.

Jag utmanar:

Biggie
Baralova
Fridajosefin (fridajosefin.blogg.se)

Tyvärr så krånglar blogg.se som vanligt så sista länken går inte att länka.

RSS 2.0