DoReDokappa

Under utrensningen av garderoben igår hittade jag en jeanskappa långt in bakom alla kläder. Kappan köpte jag nog för ca åtta år sedan och den är sällan använd. Anledningen till att den sällan användes är att den var lite trång över axlarna och att jag inte gillade modellen.

Nu ska jag i alla fall sätta saxen i den och göra om den till något mer användbart, förhoppningsvis.
Jag ska:
- korta av den
- göra den större över axlarna
- sy en annan krage
- byta knappar
- ta bort skärningarna ovan bysten och oket bak.


Jeanskappan som ska omstylas

På gång; garderobsrensning

Har höstrensat garderoben idag. Lite kläder har slängts, lite kläder ska ges bort och vissa kläder har jag satt saxen i. Självklart kan man inte slänga bort dragkedjor, metallspännen och annat som "kan vara" bra att ha, så dessa har sprättats bort.

En jeanskappa kommer att sparas och sys om à la DoReDo.


4st öppningsbara dragkedjor, 2st vanliga dragkedjor, 2st snörstoppar med resår, 4st skärpspännen och lite andra spännen.

Hittade också lite skärp som var nötta och behävde slängas. Jag har länge varit ute efter ett nytt skärp så istället för att slänga dessa använde jag olika delar från de nötta skärpen för att tillverka ett nytt.  Ett makraméskärp med krokodilskinnsdetaljer och med ett stort silverspänne blev det.

Makraméskärp


Dubbelt halvslag knutet i kors.


På gång

Har mycket ideér just nu på saker som jag ska sy. Här är några exempel:

- Tyllunderkjol
- Vinterjacka (ev. 2st)
- Kavaj
- Klänning med knäppning mitt fram och puffärmar
- Något plagg som jag kan träna att sy korsettfjädrar i

Funderar på om man kan beställa tyg på internet. Men jag vet inte om jag vågar, jag vill så gärna känna och klämma på tyget först.


Zebraklänningen

Här kommer lite bättre bilder på klänningen jag sytt i helgen. Tyget tycker jag inte var det allra bästa, känns lite 80-tal, men det var det enda som fanns hemma. Volangerna runt livet blev toppenbra tycker jag. Till det tyckte jag att det passade bra med en ganska rak, enkel kjoldel, men kanske lite väl kort för min smak.

Jag gillar klännigen men det blir nog ännu ett plagg som kommer att hänga i garderoben utan att användas...

Kostnad för klänningen
Tyg:                30kr
Dragkedja:      40 kr   
Totalt:             70 kr

Uppdate 090720: Tyvärr har jag inte möjlighet att skicka mönster eller beskrivning på denna klänning.

zebraklänningen är klar

Sydde klart zebraklänningen i eftermiddag efter att äntligen ha fått tag på en dragkedja. Sambon är inte hemma och kan ta kort så jag försökte själv posera framför spegeln, det gick mindre bra.

En förhandstitt kan det bli i alla fall:


På gång; En dragkedja sökes

Har börjat sy på min zebraklänning ikväll men jag kommer inte att kunna sy något mer just nu. Saknar nämligen en dold dragkedja. Var i sybehörsbutiken efter jobbet men hon hade inga hemma som vanligt. -"De var på gång" sa hon...som vanligt. Känner att jag hört detta förrut och nu börjar jag bli vansinnig.

Så här långt har jag kommit i alla fall:

Platt, formlös och utan dragkedja. Inte ser den mycket ut för världen?

På gång; Zebraklänning med volanger igen

Har en stuvbit kvar sedan min senaste tripp till tygaffären, ett svart-vitt zebrarandigt tyg. Det enda som går att göra av denna tygbit är nog en klänning eller en kjol. Så idag har jag suttit och skissat lite på idéer jag haft i huvudet och tillsut har jag bestämt mig för att göra en klänning igen, med volanger igen... Har som gått och blivit kär i volanger...


Något i denna stilen kommer jag att sy denna gång.

En ödla

Idag har jag för första gången provat på att göra pärldjur. Ganska roligt faktiskt, men rätt så pilligt och tålamodskrävande.


Den här lilla krabaten blev det till slut.

Kavaj

Detta är ett projekt som varit ofärdigt i 1 1/2 år och som idag äntligen gjordes klart. Själva kavajen var färdigsydd men knapparna var inte isatta och inga knapphål var sydda

Jag har fobi, eller åtminståne har haft fobi, för att sy knapphål (när jag syr med symaskin). Det blev alltid fel och fult och snett och vint. Och knapphål är inte lätta att sprätta, det vet den som provat. Nu på slutet har jag tränat ganska mycket på kanpphålssömmen  och har nu kommit på en teknik för att få dem lika stora och SNYGGA.

Så anledningen till att kavajen inte var färdig var att jag inte ville förstöra den genom att sy i knapparna. Men idag tog jag mig i kragen efter att ha drömt om kavajen om nätterna hela veckan. Och det blev jättebra, jag är supernöjd!

Närbild på knapparna.


Dinosauriekjolen

Kjolen som jag har pysslat med de senaste dagarna är äntligen färdig. Den blev aningen crazy med volangerna på sidan och det känns som om jag har en "dinosauriesvans" där bak. Men jag tror också att det är tyget som ökar känslan av att den är lite "för mycket". Om den hade varit enfärgad hade det kanske kännts bättre, men jag vet inte.

Jag tror att jag är nöjd, men jag är inte säker. Det jag däremot är säker på är att jag inte kommer att använda kjolen så överdrivet mycket...

Kostnad för kjolen
Tyg:                30kr
Dragkedja:      10 kr (second hand)
Knappar:         5 kr (second hand)
Totalt:             45 kr

RSS 2.0