Filttofflor

Gjorde här om veckan en grön filttoffla utifrån ett mönster från Creative Company. Jag började med att klippa ut mönsterdelarna i grön filt. Därefter sydde jag ihop delarna med langettstygn av gult garn. Till sist dekorerade jag tofflan med små blommor av glitterlim.

Tofflan blev ganska så söt men jag har än så länge bara orkat göra en....

image125

Mönstret finns att skriva ut HÄR.
Skulle gissa att detta mönster passar fötter i storlek 36-40.

Outfit på påskdagen

Var bortbjuden på middag hos svärföräldrarna igår på påskdagen och tänkte att det var ett bra tillfälle att klä upp sig lite. Så det blev invigning av min prickiga klänning och mitt halsband.

Så här blev det:


påskägg

image123Tovade så här i påsktider ett ägg av ull i olika färger. Är ingen mästertovare men jag har provat det ett par gånger och tycker att det är ganska rogivande att hålla på med. Tovning är en ganska tidskrävande aktivitet och det blir inte så ofta som man tänkt sig då ullen är ett levande material som gör lite som den själv vill. För er som inte provat tovning eller inte vet vad det är skriver jag en liten guide över hur man gör och vad det är som händer med ullen. 


För att kunna börja (blöt)tova behöver du kardat ull, ljummet vatten och såpa.

Kardad ull är ull som bearbetats genom en slags "borstning" så att fibrerna i ullen hamnar parallellt (ungefär som att reda ut sitt eget hår så att det hänger rakt ner). I och med detta blir även fibrerna renare och lossnar från varandra. Numer kan man köpa färdigkardad, färgad ull och börja tova med desamma.

När man tovar gnuggar och gnider man den kardade ullen som är lätt blött av ljummet vatten och såpa så att ullen filtar ihop sig och formas. Bearbetningen och värmen gör att ullens "fjäll" öppnar sig och ullfibrerna trasslar ihop sig, när ullen torkar sluter sig "fjällen" och det bildas en kompakt filt.

Vill man tova ett platt föremål av ullen lägger man kardad ull i några lager med fibrerna (själva hårstråna) i olika riktningar. Sedan blöter man det med såpavatten och gnuggar försiktigt med fingrarna, masserar, ullen tills man ser att den börjar fästa ihop. Ju mer man ser att ullen fäster ihop ju mer hårdhänt kan man bli. När det sitter riktigt ihop kan man ta en tvätt bräda och gnugga emot. (Eventuellt kan man slänga in den tovade ullen i tvättmaskin men då måste man rulla in ullen i plast för att den inte ska tova ihop sig helt.) Ullen kommer att krympa jättemycket och det måste man ta med i beräkningen om man har tänkt att göra något speciellt med det. 

När jag gjorde mitt ägg började jag med gul ull som skulle vara "kycklingen" mitt i ägget. Jag blötte ullen i lite såpavatten, la ullen i handflatan och gnuggade med den andra handflatan så att det blev en lite boll. När bollen hade tovat ihop sig la jag ett tunt lager ull av en annan färg, blötte och fortsatte att gnugga mellan handflatorna. Så fortsatte jag att göra lager efter lager tills bollen hade fått den storlek jag önskade (eller tills jag blev less). Till sist tog jag ofärgad (vit) ull som skulle föreställa skalet på ägget och gnuggade fast. När ägget hade torkat tog jag en kniv och delade på det och ett mönster dök upp inuti äggskalet.      

image124

Vill du veta mer om tovning och ull finns en bra hemsida:
student.educ.umu.se/~dis00-01/ull/index.html


gulligullhalsband

Vet inte vad som har hänt men jag har kommit in i en riktig gullugullperiod,Rosa rosett, vit rosett, rosa klänning och nu ett rosa halsband... Oj oj oj, vars ska detta sluta. Det är inte min stil men det är väldigt roligt att göra gulligull!

Satt här om dagen och tillverkade ett blommformat halsband med rosa pärlor i olika nyanser. Blev rätt så nöjd med halsbandet då jag aldrig har provat smyckestillverkning förrut, men jag tror aldrig att det kommer att användas.


Hur man syr en rosett

Tänkte beskriva hur man syr en rosett som man kan sätta fast på t.ex. en klänning eller en väska. Jag använde denna metod när jag sydde rosetten till min prickiga klänning.

1.
Det man ska börja med är att bestämma hur stor rosetten ska vara. Sen klipper man ett tygstycke som är dubbelt så långt och dubbelt så brett som det man tänkt.

Min rosett ska bli 30cm lång och 15 cm hög, alltså klipper jag ett tygstycke som är 60x30cm.

2.
Vik sedan ihop tygstycket på mitten så att långsidorna ligger emot varandra och sy en raksöm längs den längre sidan.

3.
Vänd den ihopsydda tygbiten och placera sömmen mitt på översidan. Pressa sömmen med strykjärn men pressa inte vikningen, den blir finare om den är rundad och mjuk.  

Sicksacka kortsidorna.

4.
Mät ut vars mitten är och vik ena kortsidan in mot mitten och överlappa den ca en halv centimeter.

5.
Vik sedan den andra sidan och låt även den överlappa mitten med en halv centimeter. Mät och kontrollera så att det ser likadant ut på båda sidor.

Sy en raksöm precis mitt på tygbiten så att du syr i båda de invikta sidorna samtidigt.

6.

Nu ska du sy en rynksöm för att tygstycket ska få en rosettform .

Jag har provat att sy med de längsta styngnen på maskin och sedan rynkat dem men det gick inte så bra då det var så tjockt och då blir rynkorna inte snygga. Så jag rekomenderar att du syr för hand.

Sy ca 1cm långa stygn (förstygn) upp och ner längs mittsömmen på rosetten och dra sedan i tråden så att det rynkar sig. Använd en ganska tjock tråd så att den inte går av.

7.
Nu ska du sy en ring som håller ihop rosetten och döljer alla sömmar. Det är en smaksak hur bred man vill att den ska vara, men jag gjorde min 3cm bred.
Tygstycken som den är gjord av är 9x11cm. Börja med att sy ihop långsidorna till ett rör. Rättvänd och pressa.
 
8.
Sedan ska du sy ihop tygdelen till en ring, sy så att alla sömmar kommer inåt.


















Trä över ringen på rosetten och forma rosetten så att den ser snygg ut. Sy eventellt fast ringen med några (smyg)stygn så att den sitter på plats. 

Färdig!!



Nya bilder på klänningen

Lovade lite bättre bilder på klänningen så min mästerfotograf till sambo fick ställa upp igen!!!

image117

Framifrån och från sidan

image118

Rosetten som gjorde att klänningen fick lite "gulligullstatus"

image119

Inprovningsvecken bak som formar plagget i midjan och ökar vidden över stussen. De blev även en fin detalj.

klänning med rosett

Klänningen är nu äntligen färdig. Bilderna gör den dock inte rättfärdig då den ser skabbigt grå ut. Egentligen är den vit med bruna prickar. Ska se om det går att fixa bättre bilder senare.

Blev inspirerad av Michelle DressdELiAs.com som har en stor rosett under bysten och tänkte att jag skulle göra en likadan rosett till min klänning. Den blev jag riktigt nöjd med faktiskt.




Allt som allt kostade denna klänning ungefär 40kr. Tyg: 5kr Dold dragkedja: 35kr


olycklig...

Hände en olycka inatt...Min nya, fina och kära jacka trillade ner från galgen inatt. Låter det inte så hemskt??? Men om jag säger så här, min katt som var sur på mig för att jag hade varit borta i fyra dagar satte sig så klart och pinkade på den. (Måste bara säga att katten har inte varit ensam i fyra dagar, min sambo var hemma, men katten blir ändå sur då jag varit borta och måste protestera lite...) 

Så jackan luktade inte då gott i morse, vad gör man? Jackans yttertyg är 100% ull så jag vill ogärna tvätta den i tvättmaskin. Kemtvätt tar inte bort lukt. Hänga ut den i frisk luft (ull rengör ju sig självt), men fodret luktar ju ändå skunk... Gå runt resten av vintern och lukta kattpiss? nej tack...

Alla tvätttips mottages tacksamt!!!!!

image98
 


Dålig uppdatering= sjukstuga

Dålig upptatering den senaste veckan. Har legat sjuk och inte orkat med någonting. Nu känner jag mig i alla fall fullt frisk. Men till veckan lär det inte bli något kreativt skapande heller, åker nämligen till Åre!!! Ska jobba på ett läger som är där uppe, skitkul! Åka skidor och få lön, det är grejer det.

Ska försöka sy klart klänningen nästa helg. Sen har jag massa nya projekt som jag har drömt om när jag nu ska hinna med dessa.


RSS 2.0