Utmanad av pysselmia

Har sett att det går runt olika former av utmaningar i bloggvärlden och nu har tydligen turen kommit till mig. Blev utmanat av Pysselmia.

Regler:
Svara på alla frågor.
Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen.
Välj ut sex personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar.

Fem saker som finns på din Att-göra-lista idag?
 
1. Äta frukost

2. Äta lunch
3. Äta middag
4. Träna
5. Se på TV
=  njuta av mina två sista lediga veckor och inte ha några krav på mig att göra någonting


Vad gjorde du för 10 år sedan?
Jag gick på högstadiet och av någon konstig anledning valde jag träslöjd i stället för syslöjd... Hemma sydde jag på pappas gröna Husqvarna från 1800-talet. Bland annat designade/sydde jag dessa två linnen som jag åter letat fram ur mina gömmor. Sitter väl inte så himla bra på mig nu, men håller jag bara in andan så fick jag faktiskt på mig dem. Var tydligen modernt att visa magen på den tiden..


Ett linne sytt av pappas gamla byxor (fanns ingen tygaffär på den tiden heller). Små trianglar i olika färger är ihopsydda som ett lapptäcke. 


Ett rött, väldigt avslöjande linne gjort av ett tyg jag fick i födelsedagspressent av min "bästis".

Ställen du bott på?
Jag är född i en lite by som heter Bredbyn. Bodde där tills jag flyttade till Umeå för att plugga. Bodde i Umeå i fyra och ett halvt år tills jag flyttade ihop med min kära sambo i Örnsköldsvik.

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
1. Bygga ett timmerhus vid havet i solläge med sandstrand
2. Köpa en liten (stor) ateljé där jag kan sitta och ha det bra

3. Köpa en sportbil till min sambo
4. Betala någon som öppnar en tygaffär i stan
5. Betala av CSN

Jag utmanar:
Jag läser inte så många bloggar och de flesta verkar ha gjort någon form av utmaning redan så jag utmanar alla som läser min blogg!


Ny design väntar


Bloggen är under ombyggnad just nu och kommer eventuellt se lite skev ut ett tag.

Eftersom jag inte är en stjärna på koder tar det ett tag för mig att ändra på allt.
 

/Josefin


Plötsligt hände det!!!

Jag var ute i vår stuga i helgen, långt ute i ingenstans med bara grusvägar och kossor så lång ögat kan se. Min sambo och jag var ute på promenad i solskenet och jag hade min nysydda klänning på mig. En bil kom körandes på vägen, bromsade ner bredvid oss, vevade ner rutan och ett helt främmande ansikte sa: - Måste bara säga att du har en jättefin klänning! Sen körde hon iväg igen. Snacka om att jag gick med ett leende resten av dagen!


Min sambo däremot håller inte med om min version av berättelsen utan är helt övertygad om att kvinnan sa: -Måste bara säga vilken snygg sambo du har!

Ja ja, kanske vi båda lever i en drömvärld.....


Jeansklänning

Jeansklänningen är färdig och jag är sjukt nöjd även fast jag inte fick till den som jag egentligen ville, fick inte den extrema "puteffekt" som jag sökte.

Sen kan man också påstå att klänningen blev helt gratis för den är bara gjort av en massa rester som låg hemma och skräpade. Överblivet tyg, överbliven elastisk tråd och vanlig tråd, det finns ju alltid hemma hos mig...Klänningen är färdig. Bilden var så mörk att jag provade att ljusa upp den i photoshop, därför ser färgen på tyget lite skabbig ut. Det är ett vanligt mörkt jeanstyg.


Smock bak i livet för att komma in i klänningen. Smocken går sedan över i rynkor över rumpan.


Specialeffekt mitt fram. Ett insnitt sytt som en romb för att få bort lite tyg över magen.


Specialeffekt i sidan. Ditsydda kantbitar för att få en mer "puteffekt" i höften.


På gång; konstruktion av klänningen

Sitter ikväll och klurar på hur jag ska konstrera nederdelen av klänningen. Jag vet hur jag vill att den ska se ut men jag vet inte hur jag ska göra för att få den att se ut som jag vill. 

Jag brukar göra pappersmodeller på de idéer som jag får och det brukar fungera riktigt bra, för då vet man om mönstret kommer att gå ihop. Vissa ser inte riktigt kloka ut...

Måste dessutom tänka på hur mycket tyg jag har kvar då det bara är en liten stuvbit från restlådan jag gör klänningen av. Ja ja, jag får sitta uppe en stund till och klura...


Pappersmodeller, beräkningar och skisser på klänningen

Före och efterbild på mammas kavaj


Mamma var hem till oss och provade den omgjorda kavajen idag. "Jag kommer kanske använda den någongång", var hennes kommentar. Vet inte om det var ett bra eller dåligt betyg. Ja ja, hon såg hyffsat nöjd ut i alla fall....

Hur man syr smock

När jag första gången provade på smocktekniken så blev jag förvånad att det var så enkelt. Hade fått för mig att det var svårt och hade därför dragit mig från att prova på det. För att inte någon annan ska göra samma misstag som jag gjorde kommer här en beskrivning.

Smock är en elastisk rynkning som man får genom att sy parallella rader med en elastisk tråd. Smocksöm används dels för att hålla in vidden i plagg och dels för att det är en dekorativ effekt.

Man kan sy smock både för hand och med maskin. Jag syr självklart med maskin, det går både snabbt och smidigt. Jag använder vanlig övertråd och en tunn rund resårtråd som undertråd. 

Beräkna tygåtgången ca tre gånger den färdiga bredden då du syr kortare smockparter, t.ex. mitt bak i ett liv.
Beräkna tygåtgången ca 1,5-2 gånger den färdiga längden om du syr t.ex. runt ett helt liv.

Tygåtgången varierar också beroende på hur hårt man spänt tråden i spolen och hur nära varann du syr de parallella sömmarna, man får prova sig fram om man vill ha exakta siffror.


Börja med att linda upp resårtråd på spolen för hand. Spänn tråden när du lindar, då dras tyget ihop när man syr. Ändra inte på trådspänningen.


Sedan syr man bara raka rader med raksöm. Första raden man syr används som referens och sy de andra raderna 0.5-2.0 cm ifrån beroende på hur lös rynkning man vill ha. Sträck hela tiden ut tyget när du syr följande rader.Här har jag sytt två rader smock. På avigsidan ser man det vita resårbandet.

Två rader smock från rätsidan.
'
Färdig smock från rätsidan. Fäst alla trådar genom att knyta ihop dem två och två. 

Smocken är nu klar att sys fast på ett plagg så att man kommer i det utan att behöva dragkedja eller annan knäppning. Smocken är så elastisk att den går att dra ut till mer än det dubbla.

På gång; Jeansklänning

Fick syabstinens igårkväll och letade förtvivlat i min tyglåda efter ett litet tygstycke jag kunde sy någonting av. Har ännu inte haft tid att fara till någon tygaffär, (vilket blir en resa på minst 20mil) så jag får hålla till godo med lite stuvbitar. Hittade i alla fall ett större stycke av ett denimtyg som jag kunde sy någonting av.

Bestämde efter lite betänketid att det skulle bli en klänning. Letade lite i andra lådor efter en dragkedja men hittade inget som passade till det jag skulle göra. Då kläckte jag idéen att jag skulle sy "smock", en slags elastisk rynkning, så att man ska kunna komma i klänningen.

Började sy ett liv av samma modell som den prickiga klänningen jag sydde i vintras. Fodrade livet med ett blått bomullstyg och satte smocken mitt bak.

Än så länge så passar det perfekt, ska bara försöka få kjoldelen att passa lika bra nu! Livet framifrån


Livet bakifrån med smocken


Smocksömmen från avigan

Mammas kavajomvandling

Då var jag äntligen klar med mammas kavaj. Det har varit mycket roligare att var ute i solen än att sitta inne och sy, så det tog lite extra lång tid. Men nu är jag äntligen nöjd. Mamma har ännu inte sett den som färdig men jag tror att hon blir riktigt nöjd!

Det som är gjort på jackan är först och främst att den är figursydd. Jag tog mammas mått och sydde in den lite, sen fick mamma komma på provning för att se hur den passade och efter det gjorde jag ytterligare lite justeringar.

I övrigt så är slaget (själva kragen) omgjort, knappar är bytta och ärmar puffade till. Dessutom har jag kortat av den rejält.Eftersom mamma är bortrest var jag tvungen att ställa upp som modell.
Att sy om ett plagg var väldigt roligt och detta är något som jag kommer att göra igen. Måste bara hitta lite gamla kläder först....

RSS 2.0