På gång; prickig klänning

Har efter många om och men fortsatt jobba med min prickiga axelbandslösa klänning. Var inte riktigt nöjd sist jag höll på med klänningen och sedan dess har jag inte tagit tag i de saker som jag inte var nöjd med. Men i morse satte jag mig ner och sydde om klänningen lite och nu är jag mer nöjd än vad jag var innan, men inte helt nöjd. Men jag har i alla fall visioner.

Jag sydde om "bystdelen"  genom att sänka överkanten. Sedan gjorde jag rynkor mellan brösten som jag blev jättenöjd med. Nu känns "bystdelen" mer formad efter min kropp och sitter mycket bättre.

Jag har även satt foder i själva "kjoldelen". Jag hade inte tänkt ha det först, men tyget var lite för tunt och genomskinligt för att inte ha det. Du känns hela klänningen mer rejäl.Hur man syr i en dold dragkedja

En dold dragkedja är en dragkedja som ser ut som en vanlig söm när den är korrekt isydd. Dolda dragkedjor finns i tighta kläder av stumt material, t.ex. i midjan på kjol eller byxa och mittbak eller i sidan på en klänning.

Dela på dragkedjan och nåla fast den räta mot räta med plagget. Dubbelchecka alltid att det sitter rätt innan du börar sy!
image111
Nålat räta mot räta

Innan du börjar sy byter du till blixtlåspressarfoten, det är standard att det följer med en sån i alla symaskiner men de kan se lite olika ut beroende på symaskinens märke. En blixtlåspressarfot gör att du kan komma närmare dragkedjan med nålen. Flytta eventuellt nålen i sidled om de går på din symaskin. Sedan ska du sy med raksöm.

Skillnaden mellan att sy in en dold dragkedja och en synlig dragkedja börjar nu. När du syr ska sömnen hamna så nära "taggarna" det bara går utan att sy på dem. För att lyckas med detta måste du pressa "taggarna" mot tyget med fingrarna. Har man en dold dragkedja framför sig kan man se hur det är en smal invikt kant där "taggarna" fäster och det är den man ska pressa ner. OBS, det går endast om den dolda dragkedjan är nerdragen!  
image112
Jag syr och pressar ner taggarna med fingrarna

När sömmen är sydd viker man in sömnsmånen, dragkedjan ska då inte synas på rätsidan. Dra igen dragkedjan för att kolla så att det ser bra ut, dra sedan ner den igen och sy fast den andra sidan av dragkedjan på samma sätt. 
image113
Ena sidan är färdig

image114
Dragkedjan är på plats och ser ut som en söm

Fråga jättegärna om du inte förstår!!!

På gång; prickig klänning

Jobbar lite på mitt nya klänningsprojekt. Blev lite fundersam varför jag syr en klänning, jag använder ju sällan klänning. Och detta är nog ingen klänning som jag kommer använda. Det som inspirerade mig att sy en klänning var nog tyget, fick det för en femma så det var bara att slå till. Och det är ju alltid roligt att sy...

Klänningen ser just nu inte ut som någonting. Överdelen har jag fått till bra tycker jag, sitter perfekt, men resten sitter inte så bra. Veckningen är inte klar än så det kan bero på det. Sen ser man bättre hur det blir när dragkedjan är på plats. Det blir en dold dragkedja i sidan.

image108

image109

På gång: axelbandslös klänning

Min första arbetsvecka är äntligen slut, eller jag menar inte äntligen, det har varit jättekul. Men nu har jag i alla fall lite tid för ett projekt igen. Har suttit och skissat lite ikväll och just nu ser det ut som om det blir en axelbandslös klänning. Under själva livdelen kommer det att bli inprovningsveck för att forma plagget i midjan och för att öka vidden över höften.


RSS 2.0