På gång; klänning


Hittade för ett tag sedan denna snygga klänning av minimarket. Bara en enkel t-shirtklänning med ett bälte runt midjan. Men ack så dyr, man får den för 1250kr på Minimarket. Och för hela 1295kr kan man få den på tresbien-shop

image40 

Idag var jag återigen i storstan och köpte tyg och en tanke som slog mig var att jag kunde försöka sy upp en liknande modell och se hur mycket jag kan spara detta. Hittade ett svart tunt trikåtyg som dessutom var på rea, 29kr/meter, så jag tror jag kan spara en och en annan slant. Så nu ska detta bli mitt nästa projekt, får se hur det slutar!

Hängselkjol

Ett enkelt projekt som snabt blev klart. En hängselkjol med hög linning.

Blev lite klurigt att få till sicksacken på kjoldelen, helst när den skulle vara på skrådden (alltså att linjerna i tyget går diagonalt) men det gick tillslut. Tyckte att det blev en rolig effekt. Är riktigt nöjd faktiskt. Fick dessutom träna på mönsterpassning vilket jag inte gör så ofta.

Det dolda blixtlåset i sidan skulle möjligtvis vara fem centimeter längre för att det ska vara lättare att få på sig kjolen. Nu går den bara på över huvudet och det känns inte så kjolaktigt.

Allt som allt så gick detta plagg på under hundralappen vilket jag tycker är helt okej!

image35

På gång; hängselkjol

Funderar på att sy en kjol. Jag använder aldrig kjol men eftersom jag snart ska söka jobb och måste gå på anställningsintervjuer tänkte jag sy något fint, så att man ser lite anständig ut. Tänkte dessutom sy något enkelt denna gång, i alla fall något som går rätt så fort att sy. Jag har haft ganska stora projekt på sistone.

Var tidigare i veckan i storstan på en riktig tygaffär och hittade ett fint randigt vävt bomullstyg som jag tänkte använda.

Ränderna får ligga på skrådden på själva kjoldelen för att få ett fint fall. Dessutom tänkte jag försöka fixa så att ränderna går sicksack för att få en rolig effekt. Det ska även vara veck så att kjolen blir lite puffigare.
 
Kjollinningen ska vara hög, den ska börja precis under bysten och det ska vara hängslen som håller upp kjolen. Ett dolt blixtlås ska sys fast i sidan på denna del så att man kommer i klänningen.

image33

Lång jacka

Jackan är nu äntligen klar!!!

Satt och gjorde klart det sista på jackan i eftermidag och efter allt slit så är den färdig. Har invigt den med lite snöbollskrig ikväll och det fungerade så jackan får klart godkänt.

image32
.
Vet dock inte om jag kommer att kunna använda den något, lite väl kall nu i vinter, får vänta till våren.

På gång; ärmslut

Jobbat lite med ärmslutet ikväll. Hade planer på att göra en specialare med lite rynk men jag tyckte att det var nog med rynk på jackan så det fick bli ett "rakt ärmuppslag". Hade jav gjort en vanlig fåll hade ärmarna blivit aningen för kort.image31

På gång; foder

image30Har nu kommit i gång med att fodra jackan. Hade tur och hittade billigt foder tidigare i höst. Ungefär fem meter för 34 kronor. Tyckte att det var ett klipp!!! Provtvättade det innan för att se om det var dålig kvalitet men märkte ingen skillnad. Måste dock påpeka att det inte kommer från sybutiken här i stan. Det gå nog inte att fynda där.


Jag har klippt ut alla foderbitar och sytt ihop dem, nu fattas det bara att sy fast dem i jackan. Brukar bli mycket att sy för hand, men det är det värt även fast det är så tråkigt..


På gång; bälgfickorna

Bälgfickorna och locken är äntligen klara efter ganska mycket klurande. Nu är jag i alla fall äntligen tillräcklig nöjd!

La till motveck i mitten av fickorna för att det ska gå att få ner ännu mer saker i dem. Men kanske mest för att jag tycker att det ser snyggt ut. Bankade också fast en tryckknapp under vardera ficklock och på fickorna så att locken hålls nere.

La även till rynkor i locken. Tänkte att rynkor skulle vara ett övergripande tema för jackan. Ja, eller i alla fall finnas på två olika ställen på jackan... Funderar nu även på att lägga till rynkor längst ut på ärmen, men ska klura på det ett tag till.

Bälgfickorna var i alla fall lite svårare att få snygga än vad jag hade trott Det svåra var att få dem exakt lika stora eftersom det är så mycket veck. Nu skelar de lite men det är så lite så att det nog inte syns.  


image30

På gång; jackan igen

Sydde på jackan idag igen, fast att jag egentligen skulle göra något annat som är tusen gånger viktigare. Men vad gör man när det är så himla kul att sy. Jag kan sitta flera timmar och helt glömma tid och rum när jag syr.

Hann ganska långt idag, Nu när blixtlåset är på plats börjar det nästan att likna en jacka, men det är en del saker kvar att göra innan jag kan börja använda den.

image27

Blev i alla fall färdig med kragen idag. Hade först tänkt att den skulle vara i ett helt stycke men insåg rätt så snabbt att det behövdes lite insnitt för att forma den så det blev ett insnitt mitt bak och ett vid vardera axelsöm. Bankade ävens fast två öljetter på vardera sida om blixtlåset. Så nu är det även en dragsko i kragen så att man kan dra åt om det blir riktigt kyligt.

image28

Jobbade också med fickorna lite ikväll. Så själva bälgfickorna är på plats med det ska till ett lock också innan de blir helt klara. Det var lite klurigt att göra bälgfickor, har aldrig testat det förrut så jag visste inte riktigt hur jag skulle gå till väga. Men jag provade mig fram som vanligt. Uttrycket  "learning by doing" som John Dewey så vackert myntade passar utmärkt på mig!

Nu har jag bara ficklocken och fodret kvar att göra och att forma till jackan på något sätt bak i ryggen, men det blir nog till helgen för nu måste jag verkligen jobba med det jag egentligen ska göra...

På gång; jackgrunden klar

Jag har nu kommit igång med jackan. Mönsterpappret hade ännu inte kommit efter en och en halv månads väntan. Jag blev lite irriterad och tog smörgåspapper istället. Mycket tejpande blev det... Men vad gör man.

Grunden i jackan har i alla fall gått helt problemfritt. Körde allt på overlocken, förutom rynket fram, så det har gått rätt så fort. Eftersom det är en rak modell blir det mycket raka sömmar så det är bara att tuta och köra.

Har börjat att konstruera kragen, det är lite klurigt för jag har aldrig gjort en sådan krage förrut. Jag klipper i papper och provar mig fram. Visade ett ex. på en krage i papper för sambon, han tyckte att jag såg ut som grannen till Martin Beck, han som har en stödkrage, och tyckte att jag skulle bjuda på en stänkare...

När kragen är färdig kan jag börja sy fast blixtlåset. När det är på ska jag fundera på passformen. Eftersom det är en rak modell är det lite väl mycke tyg i midjan bak, funderar på att lägga några veck där. Veck är ju alltid snyggt!!

Så här ser jackan ut nu, utan krage. Ska ta hur halsringnigen lite innan kragen ska på.

image26

RSS 2.0