Mönster till vanten, jättelätt att sy!!

Tänkte beskriva hur man gör vantarna jag sydde innan jul, så att man inte förfryser fingrarna i vinterkylan. De är jätteenkelt att sy dem, bara att klippa ut delarna och sy ihop med raksöm. Beorende på vilket tyg man väljer kan man behöva sicksacka kanterna efteråt, men fodrar man dem så behövs inte ens det.
 
Det man ska börja med är att konstruera ett mönster. Formen på mönstret kan se ut som de tre delarna nedan och storleken varierar beroende på hur stora händer man har. Delen till vänster är överhandens storlek, mittendelen är samma del fast urklippt för tummen, delen längst till vänster är tummen. Kom ihåg att lägga till för sömnsmån så att inte vanten blir för liten sen när du syr ihop den. Sömnsmånen är den kant som blir över utanför raksömmen man syr ihop vantarna med. Det brukar vara lagom med en centimeter. 

Klipp ut två delar av varje mönster om du vill ha två vantar. Gör en del spegelvänd så att du får en höger och en vänstervante.

image55
När delarna är utklippta börjar man sy ihop tumdelen. Vik ihop tumdelen på mitten (se A) räta mot räta. Rätsidan på tyget är den del som ska synas utåt, de ska alltså ligga mot varandra när man syr sömmarna. Baksidan på tyget kallas avigsidan. Rätsidan markerar jag svart på min beskrivning och avigsidan är grå. 

Sy nu ihop tummen längs kanten med raksöm där jag har ritat ett rött streck (se B). Sy lika långt från kanten som du har lagt till sömnsmån.

image56
Vänd nu tumdelen så att den blir rättvänd (se B nedan), sömarna ska alltså vara inåt. Nu ska du sy ihop tummen i den del som har urklipp för tummen (se C nedan). Lägg de två delarna (B och C) räta mot räta så att tumdelen passar i den stora delens urklipp för tummen. Jag har markerat sträckan som ska sys med ett rött streck 


image57
Sen är det bara att lägga övernhandsdelen räta mot räta med underhandsdelen och sy ihop med raksöm. Om man vill kan man sy ett foder t.ex. av fleece av precis samma mönster.

Sy även på en mudd längst ut på vanten. Eller sy en kanal som man trär ett resårband igenom.

image58
 

Finn ett fel!!!

Är färdig med kjolen nu och jag blev verkligen jättenöjd!!! Den är skitcool!!!

Kjolen var mycket enkel att göra, både att sy och att konstruera mönstret. Det tog ungefär tre timmar att göra den(stryka tyg, konstruera mönster, klippa ut delar, sy och prova) och jag stötte inte på ett enda problem under tiden, allt bara flöt på. 

Det svarta trikåtyget till kjolen kostade 29kr per meter och det gick åt exakt en meter. Så den blev ganska billig med.
image54

På gång; Trikåkjol


Håller just nu på med ett nytt projekt, ska sy en kjol i svart trikå. Jag har fått inspiration från två kjolar jag sett. En hos Tjallamalla och en på Gina Tricot.

Den till vänster kommer från Tjallamalla och är designad av Saga Lova. Den går på 800kr och finns i grått, svart och chockrosa.

Kjolen till höger kommer från Gina Tricot och är döpt till Stephanie tunic. Kjolen och tröjan är ihopsydda. Tröjan finns i två fäger, grå och vit men kjolen är alltid svart. Den kostar 199kr. 
image59

Jag tycker att Saga Lovas kjol är aningen snyggare men väl så dyr. Jag spanade då in Gina Tricos motsvarighet som också är väldigt fin och mer prisvärd. Dock gillade jag inte att tröjan var fastsydd i kjolen så jag tittade om man kunde sprätta bort den. Det skulle gå, men jag skulle lika gärna kunna sy hela kjolen själv. Så nu har jag köpt ett tyg och konstruerat ett mönster. Det kommer att bli tokbra!!!

Vantar

Efter mitt misslyckade försök att sticka ett par vantar till min sambo så bestämde jag mig för att sy ett par istället. Går mycket fortare och är mycket enklare dessutom.

Dessa tog ungefär 30 minuter att göra. De är fodrade med fleece och har en resårmudd i handleden. Yttertyget är ett gammalt ulltyg som jag hade kvar efter en kavaj jag sytt. 

Blev väldigt nöjd faktiskt, min sambo med, även fast det inte stod MoDo Hockey på dem... 

image52

MoDo Hockey vanten

Jag bestämde ju att min vante inte skulle bli en julklapp för att den blev så ful. Så jag visade den igår kväll för min sambo, han skulle ju egentligen ha fått den på julafton. Han tyckte att den var skitsnygg, började med djupaste basröst sjunga på en hejaramsa till MoDo och sprang runt i lägenheten med vanten. (Måste även tillägga i försvar för min sambo att han precis hade kommit hem från en företagsfest, var lite på lyset och inte visste att MoDo hade förlorat kvällens derby mot Skellefteå...) Ja ja, jag tog det i alla fall inte som en komplimang och hur mycket han än bönar och ber så vägrar jag göra en till.

Funderar dock på att sticka två helröda vantar, med en vit rand på mitten och brodera texten efteråt. Det skulle väl kunna fungera?? Får bli en nyårspresent i så fall.

image51

Ett monster

Har nu bestämt mig för att mitt julprojekt inte ska bli någon julklapp. Det ska istället bli ett sånt projekt som hamnar långt in i garderoben och som aldrig kommer till användning. Det blev alltså fult, ett monster.

Jag skulle då göra ett par vantar till min kära sambo som är ett stort fan utav MoDo Hockey. Ja men varför då inte sticka ett par vantar med deras logga tänkte ju jag då. Det blir ju en perfekt julklapp. Så jag satte mig ner och ritade ett diagram på det mönster jag skulle sticka. Det blev ungefär så här: 

image50

Att göra ett sådant diagram att sticka efter blev ungefär som att sy korsstygn. Jag tyckte att det var jätteroligt att följa ett sådant diagram istället för att bara slätsticka med en färg. Nu blev det lite variation och man såg hela tiden fram emot hur de skulle se ut när mönstret blev klart.

När jag hade kommit en bit på väg så såg det inte så pjokigt ut. Och det kändes spännande att se hur slutreslutatet skulle bli. Men ack, inte var det något att se fram emot inser jag nu....

image47

Ju mer utav mönstret som visade sig ju fulare, ojämnare och sneare blev det. Ungefär i detta läge var jag på väg att ge upp. Jag ville bara riva upp allt och börja om igen, utan mönster då såklart...... Men sen tog jag tag i mig själv och tänkte: - Varför ge upp när jag kommet över hälften??? Det kan bli finare....

image48

Så här bled det då tillslut.
På en skala mellan ett och tio???
-En svag tvåa....

image49

På gång

Håller just nu på med ett projekt som är hemligstämplat så här i juletider. Men personen det är till kommer till 99% inte läsa detta så jag ser det som riskfritt att visa lite bilder.

Det är något som görs utav det här:

image46

Med hjälp utav dessa:

image45

För att värma:

image44

Jag tror dock att jag har tagit mig lite vatten över huvud, för sicka problem jag har stött på. Jag skulle nämligen ge mig på mönsterstickning, med fyra färger dessutom. Och till råga på allt var det första gången jag skulle prova mönsterstickning. Jag tänkte att det är väl inga problem, det är väl bara att prova sig fram, så jag läste inte direkt på innan jag började.

Prova, det är det jag har gjort nu också och det ser inte bra ut. Ojämt, snett, vint och FULT. Det ser inte direkt ljust ut i julklappsfronten för dessa. Ja ja, hoppas de ser bättre ut när man får dem på handen och kan dra lite i dem.

HOPPAS HOPPAS HOPPAS

På gång; jullov=sylov

Har varit bortrest en vecka och kommer nu hem med lite goda nyheter: 

  • Jag har tagit jullov i 2-3 veckor!!!
  • Fick godkänt på senaste kursen, nu fattas bara 10p till examen!!!
  • Är i stort sett klar med examensarbetet, lite pillpill och korekturläsning kvar bara!!!
  • Jag har fått jobb!!!

Det bästa sparar jag till sist:

  • Kommer hem med ett lass nya tyger!!!

Har fyra nya projekt i huvudet just nu:

- Planerna är att sy en ny jacka. Har köpt ett jättefint tjockt ylletyg och ett tjock foder.
- Planerar även att sy en kjol  med hög midja i svart trikå. 
- Någon form av linne, kjol eller klänning ska sys i ett blommig tyg. Har inte tänkt ut hur det ska se ut än dock.
- Plus en sak till som ännu inte går att avlöja, så här i juletider alltså.

Ska börja med detta till veckan och det riktigt drar i fingrarna!!!
 


Jinijarketklänning

Ja, klänningen fick det fåniga namnet Jinijarket. Precis som MiniMarket fast med J istället för M för att jag heter Josefin. Ja ja så får det bli i alla fall.

Är i alla fall mycket nöjd över resultatet. Det ser ju faktiskt ut som en äkta Dress Belt , alltså minimarkets motsvarighet till min Jinijarket. Eller kanske det skulle vara tvärt om. Jag har i och för sig aldrig sett klänningen på riktigt utan bara utgått från de bilder som finns att tillgå på internet. Hur likt tycker du att det blev??

Och det är svårt att gissa vad jag har sparat in på denna. 1250kr kostar denna på minimarkets hemsida och jag har betalat hela 37kr för min, 29kr för tyget och 8kr för öljetterna. Försök att slå det om du kan!!! Ganska många julklappar jag kan köpa för de sparade pengarna.

image43

På gång; klänningsnamn

Är färdig klänningen nu men bilder kommer inte förrän senare ikväll då fotografen (sambon) kommer hem. Jag tycker det är så svårt att ta bra bilder själv.


Satt och funderade ut ett namn på min klänning. Kommer aldrig kunna slå det klockrena namnet "Toalettklänning", det kommer bli en riktig klassiker.


När jag funderat ett tag började jag tänka kring alla lustiga plagiatnamn som faktiskt finns. Min klänning kommer ju faktiskt bli ett äkta plagiat och därför tycker jag att ett plagiatnamn skulle passa fint. Googlade runt lite och hittade lite olika festliga namn.


Igloo (GB glass) - Hygglo (Glassbilen)

Solero (GB glass) - Solis (Glassbilen)

Samsung - Samsumg

Crocs - Clogs

Foppatoffel - Noppatoffel

Sprite - Spirit (Coops variant)


Det finns säkert många hundra namn till som påminner om varandra. Hittade i alla fall lite bilder och satte ihop ett kollage. Mitt väldigt slående och väldigt finurliga namn, eller... kommer med bilderna på klänningen.  

image42


På gång; skärp till klänning

Skärpet till klänningen är nu äntligen klart. Hittade ett svart band i gömmorna hemma så byebye hockeyskosnören. Blev riktigt nöjd med skärpet när de svarta bandet var på plats. Klänningen börjar mer och mer likna en klänning istället för ett supersizenattlinne...

Ärmarna är även de klara och jag har funderat ut hur jag ska fixa avslutningen på klänningen, så det kommer att gå rätt fort imorgon att sy klart den delen.  

image39

På gång; skärp till klänning

Jobbade med skärpet eller vad man nu ska kalla det, korsetten kanske, igår. Hammrade fast öljetter på vardera sida av skärpet och trädde igenom ett band. Eller rättare sagt, det skulle vara ett band men jag hittade inget. Det som låg närmast till hands var skridskosnören, dock aldrig använda men tre meter för långa. Det såg i alla fall inte klokt ut.

Bifogar en bild på hur det absolut inte kommet att se ut när det är klart.

Senare idag ska jag fixa lite med ärmarna och förhoppningsvis rynket längst ner på klänningen, om jag hinner.


image37

På gång; klänning

Jobbade lite med t-shirtklänningen igår. Konstruerade mönster och klippte ut delar. Sen sydde jag ihop fram och bakstycke och ärmarna. Ärmarna blev lite för rynkiga på ärmkullen så jag ska nog försöka fixa det idag, sen ska jag även sy ihop bältet.

Blir dock ingen bild för klänningen ser mest ut som ett stort XXXL nattlinne just nu. Hoppas att den får en bättre form när man fått en mudd längst ner och när man kan dra ihop midjan.

RSS 2.0